Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Škof Peter Štumpf (foto: ARO)
Škof Peter Štumpf

Škof Štumpf: Najprej je potrebno moralno očiščenje

Cerkev na Slovenskem | 11.02.2011, 09:46 Marta Jerebič

„Da se bo celotna zgodba začela reševati v korist Cerkve in tudi ljudi vlagateljev, je potrebno najprej moralno očiščenje,“ je v pogovoru za časnik Delo dejal murskosoboški škof Peter Štumpf.

Meni, da bi se morali vsi, ki so bili neposredno vpleteni v to zgodbo, javno in iskreno opravičiti najprej nadškofu Francu Krambergerju, ker so zlorabili njegovo dobroto in zaupanje, in potem vsem, ki so jih s svojimi ravnanji prizadeli. Javnemu opravičilu sledi odstop odgovornih za nastale razmere z vseh funkcij, ki so ključne za moralno in versko podobo Cerkve ter njen gospodarski in finančni položaj.

Končno bi morali del svojega premoženja odstopiti skladom, da bi delničarjem vsaj simbolično povrnili škodo, ki so jo utrpeli. To je prvi, najpotrebnejši moralni korak, pravi škof Štumpf in dodaja, da šele nato lahko sledi gospodarska in finančna sanacija ter nova, prečiščena, moralna podoba Cerkve.

To je za Cerkev zelo pomembno, kajti tako na lastnem primeru daje vsej javnosti zgled, kako v podobnih primerih v državi ali v podjetjih pa tudi v holdingih, ki so se znašli v podobnem položaju, ravnati. Najprej moralno očiščenje, potem pride vse drugo. Če tega ni, potem ni niti resnice. Vse je samo še špekulacija, rešitve pa od nikoder, je za časnik Delo še povedal murskosoboški škof Peter Štumpf.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...