Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar

Objava dokumenta o bombnem napadu v Velikovcu

Slovenija | 10.02.2011, 13:05 Tanja Dominko

Slovenska demokratska stranka je pozno sinoči objavila dokument, ki naj bi potrjeval, da je bil predsednik republike Danilo Türk sredi leta 1980 posebej obveščen o bombnem napadu v avstrijskem Velikovcu.

Dokument, ki je objavljen, je pravzaprav dopis takratnega Republiškega komiteja za mednarodno sodelovanje oziroma nekakšnega slovenskega zunanjega ministrstva, naslovljen pa je na večino najpomembnejših mož takratnega slovenskega vrha. Kot je v pogovoru za naš radio dejal predsednik SDS, ne gre za tajni dokument. Dokumentacijo so strokovni sodelavci poslanske skupine SDS v Arhivu Slovenije našli v oddelku družbenopolitičnih organizacij, pregledovali pa so jo v času ustavne obtožbe zoper predsednika Türka.

Janša je pojasnil, da so na to gradivo postali pozorni takrat, ko je predsednik Türk na Radiu Slovenija javno zanikal, da bi karkoli vedel o tem bombnem napadu in da o tem tudi danes ne ve nič, razen tega, kar je izvedel iz medijev. Podobno izjavo je bilo slišati na Televiziji Slovenija. Janša poudarja, da to ni res. Türk je bil takrat predsednik komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja pri takratni Socialistični zvezi delovnega ljudstva, zato je seveda bil eden izmed 10-ih naslovnikov omenjenega dopisa. Poleg tega je dobival tudi sporočila od drugod.

Sicer Janša znova poudarja, da nikoli niso trdili, da je bil predsednik organizator tega napada, saj je bil vendar na politični funkciji. Drži pa, da je za napad vedel.

Poleg osnovnega dokumenta- že omenjenega dopisa- so na spletni strani SDS priložili poročila jugoslovanskega veleposlaništva na Dunaju. Revija Demokracija ob tem danes piše, da so poročila zelo zgovorna. Navaja, da depeše jugoslovanske ambasade na Dunaju, ki poročajo neposredno s sojenja atentatorjema v Velikovcu Luki Vidmarju in Marini Blaj, kažejo, da je avstrijsko sodišče na podlagi izpovedi Blajeve in ekspertize njenega lažnega potnega lista, ki je bil uradno izdan v Mariboru, natančno ugotovilo, da gre za akcijo Udbe.

Slovenija, Politika
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...