Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek
Predstavniki KGZS pri škofu Štumpfu (foto: Škofija Murska Sobota)
Predstavniki KGZS pri škofu Štumpfu

Obisk predstavnikov Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije pri škofu Štumpfu

Cerkev na Slovenskem | 17.01.2011, 11:11 Marta Jerebič

Murskosoboškega škofa Petra Štumpfa so na sedežu tamkajšnje škofije v petek obiskali predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) Ciril Smrkolj, podpredsednik KGZS Marjan Golavšek, direktor KGZS Igor Hrovatič in predsednik Območne enote Murska Sobota Marjan Perša.

V pogovoru so gostje škofa seznanili z delom Zbornice in njenih načrtih za prihodnost. Pomurska regija za slovensko kmetijstvo in gozdarstvo ostaja pomembno območje. Termalni viri, ki so lahko edinstven energetski vir pridelovanja, na področju načrtovanja in izvedbe pomenijo prioriteto, hkrati pa tudi možnost za napredovanje nekaterih panog, predvsem vrtnarstva.

Škof Štumpf je omenil možnost pridelovanja ajdove kaše, ki je po mnenju svetovnih kmetijskih strokovnjakov najboljše kakovosti prav v Pomurju. Omenjena kultura je zanimiva predvsem za japonski trg. Govorili so o pomenu drugih energetskih virov, predvsem lesnih sekancev, ki ustrezajo racionalizaciji stroškov.

Predstavniki KGZS so izpostavili vlogo škofije pri utrjevanju vrednot med ljudmi. Kmetje, ki živijo religiozno razsežnost življenja, so sposobni tudi dobrega gospodarjenja in imajo izostren čut za obdelovanje zemlje. Navzoči so se strinjali s pobudo, da je potrebno pospeševati profesionalizacijo družinskih članov na kmetijah, kar bi omogočilo, da bi izobraženi ljudje ostali doma. Država bi to možnost morala spodbujati in z ustreznimi ukrepi omogočati razvoj takšnih kmetij.

Pogovarjali so se o problematiki trgovskih marž, ki dobesedno uničujejo kmete. Država bi morala uvesti nekatere kontrole in ukiniti odvečne vmesne akterje, ki po nepotrebnem prihajajo do zaslužkov. Škof je dal pobudo za ustanovitev kmetijskih trgovin, s katerimi bi se izognili nepotrebnim posrednikom. Pot od pridelka do uporabnika bi bila tako bistveno krajša.

Naslednjič bo srečanje potekalo v prostorih Območni enoti Murska Sobota.

 

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Kmetijstvo
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...