Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus obiskal Fakulteto za poslovne vede (foto: Lenart Zore)
Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus obiskal Fakulteto za poslovne vede

Mufti Islamske skupnosti obiskal Fakulteto za poslovne vede

Cerkev na Slovenskem | 11.01.2011, 16:00 Petra Stopar

Na povabilo ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika sta Fakulteto za poslovne vede v Ljubljani (FPV) obiskala mufti – predsednik mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nedžad Grabus in njegov tajnik Nevzet Porić. Predstavitev islama sta začela s pozdravom es-selamu alejkum, s katerim sta študentom zaželela Božji mir in blagoslov.

Stereotipno razumevanje islamske kulture

Kot so sporočili s Tiskovnega urada Slovenske škofovske konference, sta gosta študentom fakultete, ki je del nastajajoče katoliške univerze, spregovorila o islamu na splošno ter predstavila temeljne značilnosti islamskega verovanja. Seznanila sta jih s temeljnimi resnicami, stebri islama in življenjem začetnika islama preroka Mohameda (570–632). „Pomembno je, da smo o osnovnih značilnostih in prepričanjih svetovnih religij poučeni in da poročila medijev spremljamo z zadržanostjo, saj npr. zaradi stereotipnega razumevanja islamske kulture ter posploševanja prihaja do problemov velikih razsežnosti“, povzema njune besede Andreja Bogdan, študentka FPV. Kot še navaja, sta se Grabus in Porić strinjala, da so poleg medkulturnega in medreligijskega dialoga pomembne tudi tradicionalne vrednote, ki so skupne tako muslimanom kot kristjanom.

Vera pogosto zlorabljena v politične namene

Pojavnost religije je marsikdaj zlorabljena in državni konflikti se velikokrat prenesejo tudi na versko raven. Po njunem mnenju tako ne gre za problem sveta z islamom, saj muslimanski svet ni izoliran subjekt, ampak gre za konflikte na državnih nivojih. "Manipuliranje z religijami ter enačenje političnih sistemov z navzočnostjo tradicionalnih religij se lahko rešujeta samo po poti izobraževanja in osveščanja ljudi. Resen in širok problem je v naši neizobraženosti in vnaprejšnjih stereotipnih predstavah, zato moramo biti nujno odprti za medsebojni dialog. Zanimati nas morajo predvsem globoke misli in sporočila, ki so preživela stoletja, in torej ne samo in predvsem množica površnih in površinskih informacij," še povzema predavanje Bogdanova.

Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus obiskal Fakulteto za poslovne vede
Mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus obiskal Fakulteto za poslovne vede © Lenart Zore

Zelo pozitivno je, da so v Sloveniji dobri, pristni in iskreni ter dialoški odnosi med Islamsko skupnostjo in Katoliško Cerkvijo ter drugimi krščanskimi skupnostmi. Na srečanju so se dogovorili, da se bodo tudi v prihodnje še srečali na temo temeljnih etičnih vprašanj v slovenski družbi, pa tudi širše.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Politika
Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...