Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Koledniki sklenili letošnjo akcijo

Cerkev na Slovenskem | 05.01.2011, 15:42 Petra Stopar

Sporočilo, da nam je rojen Odrešenik sveta, je v tem božično-novoletnem času nekaj najlepšega. V to so še posebej prepričani koledniki, ki bodo pred jutrišnjim praznikom Gospodovega razglašenja sklenili obiskovanje domov. Koledovanje ali trikraljevska akcija je dobrodelna akcija Misijonskega središča Slovenije, potekala je že sedemnajstič, v njej pa otroci med drugim zbirajo darove za uresničitev projektov misijonarjev. Geslo letošnje akcije je „Naše veselje za srečo drugih“. Kolednike je sprejel tudi predsednik države.

V številnih župnijah animatorji zberejo skupino otrok, ki oblečeni v sv. Tri kralje, pastirja in angela obiskujejo domove. V imenu domačega župnika ljudem voščijo blagoslovljene božične praznike in kličejo Božji blagoslov v novem letu. Koledovanje ima tudi pastoralni pomen, saj pri mladih razvija čut povezanosti. Tretji namen je zbiranje darov za misijone. O trikraljevski akciji v župniji Sv. Jurij ob Taboru, kjer so koledovali že 16., organizatorka Vida Slakan pripoveduje: „Naša župnija je po številu družin ali gospodinjstev majhna, samo dobrih 450 hiš ima, a težavna je zaradi geografske razgibanosti. Precejšen del je namreč hribovit in v tem zimskem času za otroke še posebej naporen, toda naši otroci so izjemno pridni, potrpežljivi in vztrajni. Razmere jih ne zadržijo, res pa je, da si pomagamo tudi s sodobnimi kamelami na štiri zimske pnevmatike.“ V župniji je bilo letos več kot 20 kolednikov, ki so bili razdeljeni v 4 skupine. Ob začetku poti jih je blagoslovil duhovnik in rojak Dani Jesenik, ki je kolednike primerjal s sončnimi žarki. „Nekateri ljudje so se nas res razveselili kot toplega pomladnega žarka,“ še pripoveduje Slakanova.

Koledniki, kot je znano, obiskujejo tudi predstavnike političnega življenja in tako so bili danes tudi na sprejemu pri predsedniku države Danilu Türku. Zahvalil se jim je za njihovo delo in poudaril pomen ohranjanja tradicije koledovanja, ki je po njegovih besedah v Sloveniji premalo poznana. Dodal je, da se s konkretno pomočjo in darovi, ki jih zbirajo koledniki, spodbujata tudi optimizem v državah po svetu, ki jih je gospodarska kriza močno prizadela. Lani so v trikraljevski akciji zbrali 308.200 evrov. Kot je na sredinem sprejemu povedal direktor Misijonskega središča Stane Kerin, bodo tokratna sredstva med drugim namenjena gradnji učilnice, osnovne šole, otroškega mladinskega centra in otroškega vrtca v Francoski Gvajani, Zambiji, Beninu, Madagaskarju in Salamonovih otokih.

„Ne moremo spremeniti celega sveta, lahko pa po svojih močeh pomagamo, saj z malimi dejanji ljubezni naredimo največ za naše bližnje. /.../ Če ste pripravljeni, darujte nekaj za najbolj uboge. /.../ Naj Kristusov mir pride tudi k vam in naj vas Božji blagoslov stalno spremlja,“ pa so zaželeli mladi koledniki iz župnije Ljutomer.

Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...