Slavi Košir
Marko Zupan
Andrej Šinko

Znanost ima državotvorni pomen

14.12.2010, 07:53 Matjaž Merljak

Slovenski znanstveniki v tujini so velika možnost za Slovenijo, ki jo je treba izkoristiti in upoštevati pri reformni znanosti in visokega šolstva v državi. O tem so govorili tudi na prvi seji odbora za znanost, ki je bila v vladnih prostorih v Ljubljani v ponedeljek, 13. decembra 2010.

Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu je pred časom pripravil seznam 300 imen slovenskih znanstvenikov po svetu, saj želi k spremembam odnosa do znanosti v Sloveniji privabiti tudi rojake. Od teh so k delu v odboru povabili devetih vrhunskih strokovnjakov iz tujine, sodelujejo tudi predstavniki štirih univerz v Sloveniji, štirih Inštitutov (Kemijski, Jožefa Stefana, nacionalni inštitut za biologijo in ZRC SAZU) ter ministri, pristojni za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, zunanje zadeve, razvoj in evropske zadeve, direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost in predsednik Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Ponedeljkove seje se je od ministrov udeležil je Gregor Golobič, ostali so poslali svoje predstavnike.

Znanstveniki so predstavili tudi svoja mnenja o Nacionalnem programu visokega šolstva 2011-2020 in Raziskovalni in inovacijski strategiji Slovenije 2011-2020. Sejo odbora za znanost je vodil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš. O sklepih je na novinarski konferenci povedal.

Boljši diplomanti in doktorandi morajo dobiti resno možnost za nadaljnjo kariero, ki je zdaj nimajo. "Slovenske znanstvenike, ki doktorirajo v tujini, moramo poskušati dobiti nazaj in jim omogočiti kariero", je poudaril Žekš. Po ministrovih besedah bi morali uveljavljeni slovenski znanstveniki in strokovnjaki iz tujine imeti možnost "satelitske skupine" v Sloveniji, ki bi jim omogočila vsaj delno vrnitev v domovino, ne da bi prekinili svojo kariero v tujini.

Prva seja odbora za znanost
Gašper Tkačik, Gregor Cevc, Jure Piškur, Mateja de Leonni Stanonik in Aljaž Ule © Matjaž Merljak
Na tokratni seji je od devetih sodelovalo sedem slovenskih raziskovalcev, pet jih je bilo v Ljubljani - Gregor Cevc, Jure Piškur, Aljaž Ule, Gašper Tkačik in Mateja de Leonni Stanonik - dva pa sta sodelovala prek video konference.

Gregor Cevc, ki je kot raziskovalec na področju biofizike in biokemije deloval na inštitutu Max Planck v Goettingenu in na univerzah v Essnu in Muenchnu, leta 1993 pa je ustanovil prvo podjetje, je poudaril, da obstaja veliko znanja in dobre volje, sistem pa je potrebno začeti spreminjati z več strani zato, sodelujoči so pokazali veliko pripravljenosti, zato ne dvomi v uspeh odbora.

Jure Piškur, profesor molekularne genetike na oddelku za biologijo Univerze v Lundu na Švedskem. Po zelo klavrnem obdobju slovenske znanosti na začetku 80. let v zadnjih letih je opaziti velik napredek. Slovenska znanost postaja čedalje boljša in se vse bolj globalizira, lahko postaja še boljša. Pri tem je potrebno povabit nazaj mlade ljudi in jim omogočiti štipendijo.

Aljaž Ule, ki je predavatelj mikroekonomije in eksperimentalne ekonomije na dodiplomskem in magistrskem študiju na Fakulteti za ekonomske in poslovne vede Univerze v Amsterdamu. Sodeluje tudi pri poskusih spreminjanja akademskega dogajanja v Sloveniji. Pohvalil je aktualne programe na področju slovenskega visoke šolstva in znanosti, a ve, da vsako spreminjanje traja več let.

Gregor Tkačik © Matjaž Merljak
Gašper Tkačik se je ukvarjal z biofiziko in nevroznanostjo v ZDA in bo prihodnje leto začel s profesorskim delom na novoustanovljenem mednarodnem inštitutu za znanost in tehnologijo na Dunaju. Zavzel se je za čim hitrejše odpiranje slovenskega raziskovalnega prostora.

Mateja de Leonni Stanonik © Matjaž Merljak
Mateja de Leonni Stanonik, nevrologinja na Univerzi Georgea Washingtona pravi, da je pomembno, da se zavedamo ogromne znanstvene inteligence v svetu in da se mora pri tem razviti strategija. Tudi politiki v Slovenji morajo bolj ozavestiti vrednotenje znanja diaspore. Kot je še dejala, je to slovensko znanje simbol državotvornosti.

Sicer pa je de Leonnijeva podpredsednica Svetovnega slovenskega kongresa, ki je pripravil že več kot deset različnih strokovnih konferenc, kamor je vedno povabil tudi slovenske znanstvenike iz tujine. Začela je torej civilna družba, oblast se je zganila precej kasneje. A upanje zadnje zamre.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Naj odgovorni prispevajo k miru

Dragi bratje in sestre, noben greh, nobena zgrešenost, nobena zamera nam ne sme vzeti poguma, da z vztrajnostjo prosimo dar Svetega Duha, ki nam daje mir, je papež poudaril pred opoldansko ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...