Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

2010: Slovenija, kam greš?

Slovenija | 31.12.2010, 10:00 Petra Stopar

Ob koncu Gospodovega leta 2010 se na našem radiu obračamo nazaj na pretekli čas. Gotovo bi se strinjali, ko rečemo, da je bilo leto za nami burno, manjkalo ni afer ali drugih viharjev na politični sceni, smo pa se namesto tega veselili predvsem uspehov naših športnikov.

Že v prvi polovici leta smo bili priča odstopom - ministra za okolje Karla Erjavca, za kmetijstvo Milana Pogačnika in za zdravje Boruta Miklavčiča. Notranja ministrica Katarina Kresal se je medtem izognila že drugi interpelaciji, Slovenijo pa je pretresla zadeva Baričević. Bilo je veliko policijskih preiskav, tudi med poslanci, prišlo pa je celo do predloga za prvo ustavno obtožbo predsednika države.

Maja so v hram demokracije med študentskimi demonstracijami letele granitne kocke, junija pa je bilo vroče zaradi sporazuma o arbitraži med Slovenijo in Hrvaško. Slovenci smo svojo državo očistili v enem dnevu, saj smo nabrali več tisoč kubičnih metrov odpadkov. Kdo pa se ne spomni izjemnega uspeha slovenske nogometne reprezentance v Južnoafriški republiki?

V drugi polovici leta smo bili priča še odstopu Mateja Lahovnika z mesta gospodarskega ministra in imenovanju njegove naslednice Darje Radič, dočakali smo odprtje stadiona Stožice, državo so presenetile poplave, zgodila se je stavka v javnem sektorju in potrjena je bila pokojninska reforma, sicer jabolko spora med koalicijsko partnerico DeSUS in vlado.

Jeseni sta parlamentarce med drugim zaposlovala interpelacija proti šolskemu ministru Igorju Lukšiču in zakon o RTV Slovenija, ki je bil na decembrskem referendumu navsezadnje s precejšnjo večino zavrnjen. Veliko prahu je dvignilo dogajanje v kabinetu predsednika vlade, vodja Simona Dimic se je kasneje od njega poslovila, premier Borut Pahor pa je prek pisem Sebastjana Jeretiča dobil zaušnico. Veliko smo se ukvarjali z lokalnimi volitvami, javnost pa tudi z ugibanji o tem, ali je v državnem vrhu res prisotna droga ali ne.

PREGLEDI LETA

Slovenija, Komentarji, Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.