Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Predsednik Branko Maček (foto: Nadškofijska Karitas Maribor)
Predsednik Branko Maček

Več luči, več upanja

Cerkev na Slovenskem | 16.12.2010, 13:09 Petra Stopar

Na Nadškofijski Karitas Maribor tudi letos izvajajo adventno humanitarno akcijo Več luči, več upanja. Trajala bo do 2. februarja, z njo pa želijo polepšati praznike socialno ogroženim. Še posebej Karitas poziva državo, naj si še bolj prizadeva za pomoč ljudem.

V treh trgovskih središčih v Mariboru bodo danes postavili stojnice, kjer bodo do 23. decembra zbirali prehrambene izdelke, ki jih bodo nato razdelili najbolj pomoči potrebnim v Mariboru. Lani so na tak način zbrali 7375 izdelkov v skupni vrednosti okoli 6000 evrov in tako pomagali okoli 300 ljudem. Poleg hrane je mogoče prispevati tudi denar. V lanski akciji Več luči, več upanja so zbrali okoli 73.500 evrov, ki so jih namenili predvsem za programe pomoči otrokom. Letos želijo zagotoviti topel obrok vsaj 110 otrokom in jim plačati šolo v naravi ter druge šolske in obšolske dejavnosti.

Del letošnje adventne akcije bodo namenili prebivalcem širšega območja Kraljeva v Srbiji, ki ga je na začetku novembra prizadel močan potres. V vrednosti 20 odstotkov zbrane pomoči bodo omogočili nakup prehrambenih paketov za najbolj prizadete. Pomoč je mogoče prispevati prek položnice, SMS sporočila ali dela dohodnine. Akcija traja od 28. novembra do 2. februarja.

Predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček še posebej poziva podjetja, da del sredstev, ki jih namenijo za poslovna darila in promocijo ob koncu leta, dajo v dobrodelne namene. Zelo kritičen je tudi do države. Naraščajoče revščine se ne rešuje tako, da državne ustanove pošiljajo ljudi po pomoč na Karitas, ampak da jim pomagajo same, je poudaril. „Za božjo voljo, naredite že nekaj, da bo človek imel delo in bo lahko dostojno živel,“ je dejal.

V Mariboru je Karitas lani pomagala več kot 12.000 ljudem, kar predstavlja okoli sedem odstotkov vsega prebivalstva, za letos pa se bojijo, da bodo te številke še višje. Letos so razdelili že okoli sto paketov oblačil več ter pomagali za 20 odstotkov več otrokom kot lani. V ljudsko kuhinjo, ki so jo odprli letos, pa redno zahaja že skoraj 70 ljudi.

Karitas
Karitas Maribor © Arhiv Slovenske Karitas

Pošljete lahko SMS s ključno besedo LUC na 1919 in prispevate 1 evro. Svoj dar lahko sporočite tudi na številko 05 90 80 350, po e-pošti  na naslov info@karitasmb.si ali pa z nakazilom na TRR 2410 0888 8888 889.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...