Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Slovenski škofje (foto: RKC, Gašper Furman)
Slovenski škofje

Duhovne vaje slovenskih škofov

Škofovska konferenca | 13.12.2010, 11:48 Marta Jerebič

Slovenski škofje zvečer v Nazarjah začenjajo duhovne vaje, tokrat v ignacijanskem duhu pod vodstvom jezuita p. Marka Ivana Rupnika. V zahodni Cerkvi je duhovne vaje metodološko najbolj razvil prav ustanovitelj jezuitskega reda sv. Ignacij Loyolski.

Zasnovane so tako, da vsebujejo nasvete in navodila, kako se posameznik ob dejavnem sodelovanju z Božjo milostjo lahko osebno duhovno prenovi.

Jezuit p. Milan Žust je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, da je glavni namen ignacijanskih duhovnih vaj srečanje z Bogom. Duhovne vaje so prilagojene času in osebam. Opravljajo se v tišini.

„Lahko so krajše ali daljše. Običajno 6 – 8 dni. Obstajajo tudi mesečne duhove vaje, ki se opravljajo redko. Mi jezuiti jih opravljamo dvakrat v življenju." In kako je zasnovan vsak dan duhovnih vaj?

„Voditelj najprej poda nekaj navodil. Potem pa dvakrat na dan razloži nek odlomek iz Svetega pisma ob katerem potem udeleženci duhovnih vaj razmišljajo in molijo,“ je še povedal p. Milan Žust.

Škofje so bili na prvih skupnih duhovnih vajah decembra 2008 na predlog takratnega nadškofa Alojza Urana v Repnjah, vodil pa jih je apostolski nuncij v Ukrajini nadškof Ivan Jurkovič.

Škofovska konferenca
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...