Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Igor Funa in Tone Končar v studiu Radia Ognijšče (foto: Matjaž Merljak)
Igor Funa in Tone Končar v studiu Radia Ognijšče

Še dober dan do digitalne dobe

| 29.11.2010, 14:09 Matjaž Merljak

1. decembra 2010 bo analogna prizemna televizija postala preteklost. Tretjina prebivalcev Slovenije, ki televizijo spremlja prek sobne ali strešne antene, bo programe lahko gledala še naprej, če bo imela potrebno opremo. Ob tem smo pripravili posebno kontaktno oddajo. Gosta sta bila Igor Funa iz Apek-a in Tone Končar iz RTV Slovenija.

Prehod iz analogne na digitalno televizijo bo eden večjih tehnoloških projektov Slovenije. Za sprejem televizijskega signala je potrebno imeti sprejemnik z vgrajenim digitalnim pretvornikom ali poseben pretvornik. Potrebno je imeti tudi dobro postavljeno anteno, usmerjeno proti najmočnejši oz. najbližji oddajniški točki. V primeru slabega signala, je priporočljiv pretvornik.

Slovenija je razdeljena na tri območja: zahod, osrednji del in vzhod. Trenutno delujeta dva multipleksa, to je naprava za združevanje in hkratno oddajanje več televizijskih programov. V Multipleksu A, ki ga upravlja RTV Slovenija, so programi: TV SLO 1, 2, in 3, POP TV, A kanal in INFO tv, na zahodnem delu še TV Koper in Primorka TV, v osrednjem delu Vaš kanal in v vzhodnem TV Maribor in RTS. Pokritost je 93-odstotna. V Multipleksu B, ki ga upravlja Norkring, sta TV 3 in TV Pink. Pokritost je 85-odstotna. V nekaterih krajih delujejo tudi lokalni multipleksi, kjer so signali lokalnih televizij.

1. decembra dobo ugasnili vsi analogni oddajniki. Delovali bodo le še v t.i. belih conah, a le do junija 2011 in to samo TV SLO 1 in 2, komercialnih programov ne bo več videti analogno.

Gosta sta v oddaji odgovarjala tudi na vprašanja poslušalk in poslušalcev. Tone Končar, vodja sektorja Področni center na Oddajnikih in zvezah RTV Slovenija ter koordinator projekta prehoda iz analogne na digitalno televizijo, je povedal, kakšni so bili odzivi ljudi pri prestavitvi kanala na oddajniku Pohorje in prehodu z analognega na digitalni oddajnik TV Koper z oddajnika na Nanosu, ki deluje na istem kanalu. Igor Funa, iz oddelka za radiodifuzijo na Apek-u, pa je pojasnil, zakaj se bo uporabljal radijski spekter, ki je bil uporabljen za analogni televizijski signal in kako bo z razpisom za HD multipleks.

O digitalni televiziji na RTV Slovenija.

Posebna spletna stran Apek-a.

Preberite tudi prejšnjo novico našega portala.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...