Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sneg, ceste, plundra (foto: Robert Božič)
Sneg, ceste, plundra

Zimske službe z delom zadovoljne

Slovenija | 29.11.2010, 15:22 Petra Stopar

Slovenija je bila minuli konec tedna v primežu snežnih zametov. Padavine so najdebelejšo odejo ustvarile v jugovzhodnem delu – v Kočevju na primer več kot pol metra – ponoči pa so ponehale. Ves vikend so bile na delu zimske službe državne Direkcije za ceste, ki so z akcijo posipavanja in čiščenja prometnic zadovoljne. Notranja ministrica Katarina Kresal in prometni minister Patrick Vlačič sta medtem napovedala temeljito analizo vzrokov sobotnega verižnega trčenja na dolenjski avtocesti.

Prvi zimski konec tedna je obilnejšo pošiljko kot ponavadi prejel južni del države, je povedal dežurni meteorolog Jure Cedilnik: „Tako nekako ocenjujemo, da je na širšem območju Kočevskega padlo okoli pol metra snega, v Novem mestu okoli 30 do 40 cm, medtem ko v vzhodni Sloveniji, na primer v Murski Soboti, od 10 do 15 cm, v širšem območju Ljubljane pa od 25 do 30 cm snega.“ To naj bi bilo blizu novembrskim rekordom. Ponoči je sneženje sicer prenehalo, a so snežinke ponekod znova začele naletavati sredi dopoldneva, meja sneženja je trenutno na okoli 600 metrov nadmorske višine, padavine so občasne. Naslednjo intenzivnejšo pošiljko lahko po napovedih vremenoslovcev pričakujemo sredi tedna. Tako bo jutri sneženje znova zajelo večji del Slovenije, glavnina pa naj bi zapadla v sredo. Ob tem Cedilnik opozarja na višanje temperature, zaradi česar „lahko pričakujemo, da se bo sneg topil in počasi zopet zmrzoval, tako da kaže na možnost poledice ali na žled“.

Zimska služba pripravljena

S Prometno-informacijskega centra so sporočili, da so ceste v državi povečini splužene in posute, vseeno priporočajo previdnost in strpnost za volanom. Zimske službe so svojo akcijo ocenile kot uspešno, kar zajema omrežje Direkcije za ceste s skoraj 6.000 km glavnih, regionalnih in delom hitrih cest. Za območje celotne države so cestna podjetja porabila več kot 4800 ton soli, največ CGP Novo mesto – dobrih 1200 in za njim CPL Ljubljana – 1100 ton. V akciji je sicer sodelovalo 225 cestarjev, 95 strojnikov, 301 voznik in 147 ostalih oseb. V akciji je bilo na terenu 294 tovornih vozil, 47 traktorjev, 55 strojev ter 104 avtomatski in 193 vlečnih posipalcev. Pred sneženjem so na vseh območjih izvedli preventivno posipanje.

 

 

Kresalova in Vlačič za temeljito preučitev vzrokov sobotnega verižnega trčenja

Sobotne vremenske razmere so, kot je znano, botrovale največji prometni nesreči v zgodovini Slovenije, saj je po ugotovitvah policije zaradi neprilagojene hitrosti na dolenjski avtocesti med Višnjo Goro in Grosupljem verižno trčilo 38 vozil. V nesreči so umrli trije ljudje, več kot dvajset je bilo ranjenih. Po zadnjih podatkih ljubljanskega kliničnega centra se ena oseba še vedno bori za življenje. Notranja ministrica Katarina Kresal in prometni minister Patrick Vlačič sta na današnji skupni novinarski konferenci napovedala temeljito analizo vzrokov trčenja.

Kot je znano, naj bi bil po zadnjih ugotovitvah eden od vzrokov neprilagojena hitrost glede na lastnosti in stanje ceste ter glede na vremenske razmere in gostoto prometa. Vlačič je ob tem napovedal: „Z Upravo za zaščito in reševanje bomo skupaj pogledali, ali je možno še kaj optimizirati predvsem po sami nesreči. Glede samih vzrokov pred nesrečo pa bomo pogledali, ali je vse teklo tako, kot bi moralo, ali bi morali narediti še kaj več. Ob tej priložnosti bi se tudi zahvalil vsem službam – gasilcem, reševalcem, Upravi – ki so nudili pomoč vsem, ki so bili poškodovani in ki so opravili to izjemno delo ob tej tragediji.“ Po besedah Kresalove bodo pregledali, ali je bilo obveščanje dobro, ali je koordinacija služb delovala in ali so načrti reševanja primerni. „Nesreča, kot se je zgodila, zagotovo največja, najhujša nesreča na tak način na naših cestah terja zelo detajlno analizo.“

O petkovih zastojih na primorskem kraku avtoceste je prometni minister povedal, da naj bi glede na analize težave povzročila osebna vozila z letnimi pnevmatikami. Zaradi njih naj bi se zaustavljali tovornjaki, ki so nato zaprli celotno prometnico. Ministrica je zato dodala, da že iščejo načine za učinkovitejše izločanje tovornih vozil. Tiste voznike, ki na svojih avtomobilih še nimajo zimske opreme, pa poziva, naj le-to čim prej namestijo.

Sneg tudi drugod po Evropi

Obilice snega sta deležni tudi Avstrija in Nemčija. Še posebej iz Bavarske zaradi nenadnega začetka zime poročajo o kilometrskih zastojih in številnih nesrečah. Tam je po poročanju dpa trčilo že več kot stokrat, promet pa po navedbah policije stoji zaradi zdrsov tovornjakov. Na letališču v Münchnu so medtem odpovedali že petnajst poletov. Zasnežena je tudi avstrijska Koroška – tako so na primer v Celovcu namerili 26 centimetrov snega.

Slovenija, Svet
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...