Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Nocoj že 20. Klic dobrote

Cerkev na Slovenskem | 24.11.2010, 08:00 Petra Stopar

Jubilejni 20. dobrodelni koncert Klic dobrote bosta nocoj ob dvajsetih iz dvorane Golovec v Celju neposredno prenašala Radio Ognjišče in TV Slovenija. Častni pokrovitelj koncerta je tokrat Evropski parlament, na odru pa bodo nastopili tako domači, kot tuji izvajalci.

Koncert, ki ga skupaj pripravljata Slovenska Karitas in RTV Slovenija, bo potekal pod geslom Nič revščine, ukrepajmo zdaj! in bo eden večjih sklepnih dogodkov Evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti. Prireditev vsako leto privabi številne obiskovalce, ki Karitas pomagajo zbirati sredstva za lajšanje stisk najrevnejših družin po Sloveniji. Zaradi Evropskega leta pa je bil tokratni Klic dobrote zasnovan mednarodno. Kot je povedal scenarist Tadej Sadar, bodo posnetke letošnjega koncerta „videli tudi na madžarski televiziji Duna in slovaški TV Lux. Na Slovaškem bodo ob tem tako kot mi, zbirali sredstva za njihove družine v stiski“. Mednarodnost bosta obeležila tudi dva nastopa, avstrijska skupina Global Kryner in deški zbor iz Bratislave. Poleg njih pa bodo na odru stali še slovenski Ansambel Franca Miheliča, Alenka Godec, Omar Naber, Irena Vrčkovnik, Ivan Hudnik, Petra Stopar in trije zbori: „Poleg omenjenih še Komorni dekliški zbor škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane, Ženski zbor Mens sonora, zbor pevske šole CS in Secunde CS, ki delujeta pod okriljem zbora Carmina Slovenica iz Maribora“, pravi Sadar. Ob tem poudarja, da jih bomo slišali v priredbah pesmi skupine Abba in Michaela Jacksona, „nekaj pa naj ostane za presenečenje“.

Na Slovenski Karitas so prepričani, da bodo ob sodelovanju umetnikov, obiskovalcev, darovalcev in ljudi dobre volje zbrani darovi pripomogli k zmanjšanju revščine, zagotovo pa bodo prinesli tudi več upanja za prihodnost. Lani so v času koncerta zbrali 217.000 evrov, do sklepa lanskega koledarskega leta pa v ta namen skupaj 465.439 evrov. Celoten izkupiček je Slovenska Karitas namenila 15.200 slovenskim družinam. Posebej družine z otroki, v katerih so starši izgubili zaposlitev ali ne dobivajo (rednih) plačil za delo, so v položaju, ki mu same niso kos. Njihovo število in tudi potrebe naraščajo. Prošnja ljudem odprtih rok je letos posledično toliko večja.

Vstopnice so na voljo na sedežih Slovenske Karitas in (nad)škofijskih Karitas ter v dvorani Golovec. Koncert bosta povezovala Andrea Flego in Natalija Bratkovič. Scenarij je pripravil Tadej Sadar, režiser prireditve pa bo Njegoš Maravič. Dodatne informacije dobite na sedežu Slovenske Karitas na Kristanovi ulici 1 v Ljubljani, tel. 01/300–59–60.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Dogodki
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...