Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

Dva častitljiva jubileja mons. Qualizze

| 29.10.2010, 08:17

V slovenski Benečiji mons. Marino Qualizza te dni praznuje dva visoka jubileja: sedemdeset let življenja ter 45 let dušnega in narodnega pastirstva. Profesor teologije in direktor verskega inštituta v Vidmu je že 28 let tudi odgovorni urednik dvojezičnega in narečnega petnajstdnevnika Dom.

Marino Qualizza se je rodil v beneški vasici Podurtana v družini očeta mežnarja. Kot pravijo domačini, je prav klic zvonov, s katerimi je njegov oče klical ljudi, naj obrnejo oči v nebo, že od otroštva zbujal v njem klic k duhovniškemu poklicu. Ta bi ga pripeljal do škofovske palice, če se ne bi pred leti hudo ponesrečil v gorah.

Čeprav je bilo njegovo glavno delo v Vidmu, je sleherni trenutek prostega časa srčno zlagal mozaik dobrih del iz drobnih kamenčkov v obliki skrbno premišljenih besed in dejanj učenja. Najprej kot duhovnik, nato kot profesor, pridigar in predvsem človek, ki se s pozornim poslušanjem drugih trudi razumeti, katere so najbolj pomembne povezave med Bogom in človekom v vsakdanjem življenju. Poleg tega mu je bila leta 1984 vse do nesreče poverjena videmska stolnica.

Danes pomaga tudi v Benečiji, kjer primanjkuje slovenskih duhovnikov. Kot Ivan Trinko je bil tudi Qualizza ponos beneških dolin in zgled vsem slovenskim duhovnikom. V zaupanju v božjo previdnost in svoje ljudi ni obupal v ljubezni, dobri volji in skrbi za svoje farane. Njegove narečne pridige vsako nedeljo in ob praznikih privabijo polno cerkev domačih vernikov, globoke misli in stare slovenske nabožne pesmi pa še pri marsikom drugem oživljajo Božjo Besedo. Sam pravi, da sta pri njih vera in upanje, tudi upanje v stare navade in jezik ter kulturo slovenske Benečije, povezana kot človekovo srce in glava: Eno težko preživi brez drugega.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...