Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Praznovanje misijonske nedelje po Sloveniji

Cerkev na Slovenskem | 23.10.2010, 09:10 Marta Jerebič

V Cerkvi bomo jutri obhajali misijonsko nedeljo, ki je praznik hvaležnosti za delovanje in poslanstvo misijonarjev ter njihovih dobrotnikov in podpornikov doma in po svetu. V misijonih deluje 70 slovenskih misijonarjev in misijonark ter 4 laične misijonarke oz. misijonarji. (Nad)škofije bodo misijonsko nedeljo obeležile z različnimi dogodki.

Celjska škofija bo osrednje praznovanje, ki ga bo vodil nekdanji misijonar na Madagaskarju Janez Mesec, pripravila v Brežicah. Gostja bo misijonarska s. Agata Kociper, ki deluje v Braziliji.

V Tolminu se bodo zbrali verniki koprske škofije. Sv. mašo bo daroval koprski škof Metod Pirih, gost pa bo duhovnik Aleksander Skapin, ki je kot misijonar deloval na Slonokoščeni obali.

Slovesnost za ljubljansko nadškofijo bo tokrat potekala v Škofji Loki. Vodil jo bo ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, kot gostje pa bodo sodelovali salezijanci, ki delujejo v misijonih. Poleg tega bo v župnijski cerkvi Sv. Jakoba v Ljubljani bo slovesna maša in misijonski program, namenjen spoznavanju misijonarja Andreja Majcna, novega kandidata za blaženega. V župnijski cerkvi v Dravljah pa bo ob 19.00 slovesna maša, pri kateri bo gostoval misijonar z Japonske p. Vladimir Kos.

Osrednje praznovanje za mariborsko nadškofijo bo v Zgornji Kungoti, kjer bo sv. mašo daroval mariborski nadškof metropolit Franc Kramberger, kot gost pa bo sodeloval duhovnik Klemen Štolcar, ki deluje na Madagaskarju.

Verniki murskosoboške škofije se bodo ob škofu Petru Štumpfu zbrali v Bogojini, kot gost pa bo navzoč salezijanec Jože Mlinarič, ki deluje v Burundiju.

Osrednje praznovanje za novomeško škofijo pa bo na Trški gori, kjer bo somaševanje duhovnikov vodil novomeški škof Andrej Glavan. Kot gostujoči misijonar se bo predstavil p. Miha Drevenšek, ki deluje v Zambiji.

Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...