Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Karitas Koper o revščini

Cerkev na Slovenskem | 20.10.2010, 09:48 Petra Stopar

Škofijska Karitas Koper se zaveda pomembnosti različnih aktivnosti ob mednarodnem dnevu boja proti revščini, s katerimi ljudje iz različnih družbenih okolij in različnih prepričanj izrazijo solidarnost z revnimi. Sodelavci Karitas so na temo „Nič revščine, ukrepajmo zdaj“ razpravljali na dvodnevnem seminarju konec tedna v Postojni. Poudarili so različne oblike duhovne, duševne in materialne revščine, s katero se srečujejo pri svojem delu.

Na področju odpravljanja revščine in socialne izključenosti Škofijska Karitas Koper izvaja različne splošne in specifične programe. Spremljajo, svetujejo ter finančno in materialno pomagajo socialno ogroženim družinam in posameznikom. To je najširši splošni program, v katerega je na Primorskem vključenih preko 4000 družin in posameznikov. V tem kontekstu družinam in posameznikom pomagajo pri plačilu nujnih računov, mesečno ali občasno s paketom hrane, oblačili, posteljnino in drugimi osebnimi predmeti; v nematerialnem smislu pa počitniškimi tabori za družine, različnimi seminarji in šolo za starše.

Otroci dobijo finančno in materialno pomoč preko programa Da bo korak v šolo vesel in Posvojitev na razdaljo. Nematerialna pomoč pa so različni počitniški tabori in programi učne pomoči ter organiziranega preživljanja prostega časa z imenom Popoldan na Cesti. V te programe je vključenih preko 2.000 otrok. Starejši, bolni in invalidi, ki so socialno ogroženi, prejemajo finančno in materialno pomoč. Preko sodelavcev Župnijskih Karitas pa se zanje pripravljajo različna srečanja, obiski in pomoč pri premagovanju težav, ki so vezane na starost ali bolezen.

Brezdomcem in ljudem, ki se soočajo z različnimi oblikami zasvojenosti je namenjeno zavetišče za brezdomce v Bertokih, kjer so deležni svetovalnega razgovora, pomoči pri urejanju dokumentov ter pomoč pri prehrani in higieni. Specifični programi se v večini izvajajo preko Zavoda Karitas Samarijan: pomoč materam in otrokom z namestitvijo v Materinskem domu in Varni hiši, pomoč zasvojenim v programu Vrtnica ter starejšim z Medgeneracijskimi centri.

Na podlagi podatkov iz leta 2009 se je pomoč Karitas dotaknila 10,75 odstotkov prebivalcev koprske škofije in je znašala 1.164.602 evrov. Prav zaradi teh številk se pri Karitas trudijo za krepitev dobrodelnosti in solidarnosti med ljudmi. Zato organizirajo različne dobrodelne akcije, med katerimi je prepoznavna kolonija in potujoče prodajne razstave Umetniki za Karitas. Letos je geslo kolonije in razstav Nosite bremena drug drugega, s katerim želijo vzbuditi čut solidarnosti z družinami. Opozoriti želijo predvsem na nove oblike uboštva, s katerim se soočajo predvsem ljudje, ki so zaradi stečaja podjetij ostali brez dela in dohodkov.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...