Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Otroci so opozorili na varnost (foto: Petra Stopar)
Otroci so opozorili na varnost

Otroci v Ljubljani opozorili na prometno varnost

Slovenija | 13.10.2010, 14:17 Petra Stopar

V središču Ljubljane je bila ob Evropskem dnevu varnosti prav posebna prireditev, v katero je bilo vključenih približno dva tisoč otrok in mladih. Opozorili so na varnost najmlajših udeležencev v cestnem prometu.

Kot je v uvodu zbrane otroke nagovoril vršilec dolžnosti direktorja Javne agencije za varnost prometa Stanislav Pavlič, je osrednji dogodek prireditve „s sodelovanjem 1818 otrok in mladostnikov ljubljanskih osnovnih in srednjih šol opozoriti na veliko število poškodovanih in na primerjavo med stanjem pred dvajsetimi leti, ko smo na istem mestu podoben prikaz že izvedli“. Takrat je simbolično na vozišče leglo toliko otrok, kot jih je leta 1988 v prometnih nesrečah tragično umrlo, in sicer 63, ali pa se poškodovalo, teh je bilo 1755. Lani je cesta vzela 6 življenj, poškodovanih otrok pa je bilo nekaj več kot 1200.

Število mrtvih se je tako bistveno zmanjšalo, kar po besedah Bojana Žlenderja s Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pomeni, da smo vseh teh letih naredili zelo pomemben korak naprej. Dodaja, da so otroci do 14 leta v Sloveniji med najbolj varnimi v Evropi. „Število mrtvih se je bistveno zmanjšalo, ampak cilj, ki je pred nami, je popolna ničla. Mislim, da je uresničljiv. V zadnjih letih imamo enega, dva mrtva otroka, seveda je to strahotno za družino. Želimo priti do leta, ko bomo rekli 'Nihče od otrok ni bil žrtev'.“ Kot je poudaril za naš radio, pa je pomembno, da zmanjšamo tudi število poškodovanih, saj so lahko prav hude poškodbe usodne za nadaljnje življenje.

Poleg župana Zorana Jankovića je otroke pozdravil tudi prometni minister Patrick Vlačič in jih vprašal, ali vejo, zakaj je varnost v prometu tako zelo pomembna. Poudaril je, da je udeležba v prometu najnevarnejša aktivnost, ki se je udeležujejo otroci in mladi. RTV Slovenija je kot sodelujoča partnerka celoten prikaz z otroki posnela v obliki posebnega filma, ki bo opozarjal na varnost v prometu. Na prireditvi so svoje aktivnosti predstavljali tudi policisti, reševalci, gasilci, mestni redarji ter člani AMZS. Še vedno pa so po besedah Žlenderja najpomembnejši zgled za varnost na cesti starši.

 

Otroci so simbolično legli na vozišče in prikazali število mrtvih in poškodovanih v prometnih nesrečah v letih 1988 in 2009
Otroci so simbolično legli na vozišče in prikazali število mrtvih in poškodovanih v prometnih nesrečah v letu 2009 © Petra Stopar

Od ponedeljka do petka sicer po vsej državi potekajo različne aktivnosti v okviru projekta Evropska noč brez prometnih nesreč, ki je namenjen spodbujanju odgovornosti do prometne varnosti, zlasti med mladimi. Mladi, ki sodelujejo v projektu, bodo ves teden seznanjali svoje vrstnike o pomenu odnosa do alkohola, prepovedanih drog in ostalih substanc ter odgovornega ravnanja v prometu, še posebej ko prevzamejo vlogo voznika, so zapisali na spletni strani Zavoda Varna pot.

Otroci so se lahko poučili o vseh tistih, ki skrbijo za red  in varnost v prometu
Šolarji so se lahko poučili o vseh tistih, ki skrbijo za red in varnost v prometu © Petra Stopar

Slovenija, Politika
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...