Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

20 let Nadškofijske Karitas Maribor

Cerkev na Slovenskem | 12.10.2010, 14:04 Marta Jerebič

Potem ko je Nadškofijska Karitas Maribor 20. obletnico delovanja v soboto obeležila z zahvalno mašo v mariborski stolnici, je danes svoje dejavnosti predstavila še na tiskovni konferenci. Njen predsednik Branko Maček je v pogovoru za naš radio, dejal, da je Karitas v mariborski nadškofiji prisotna v 89 župnijah. V njih deluje več kot 1500 sodelavcev in prostovoljcev. Z različnimi oblikami humanitarne in socialne pomoči so pomagali približno 30.000 ljudem v stiski.

Kot je še povedal predsednik Nadškofijske Karitas Maribor, prav v teh dneh ugotavljajo, da vsem ne morejo pomagati, kot bi želeli, zlasti pri plačilu položnic. Sicer pa prednostne naloge ostajajo te, da znajo prisluhniti človeku v stiski, ohranitev sedanjih projektov, izobraževanje karitasovega osebja in tudi pomoč ljudem v stiski v tujini.

V obdobju od leta 1991 do leta 2009 je mariborska Karitas razdelila pomoč v skupni vrednosti skoraj sedem milijonov evrov. Med drugim je ljudem v stiski razdelila nekaj manj kot 1464 ton hrane in nekaj več kot 230 ton oblačil. Kot pojasnjuje predsednik Nadškofijske Karitas Maribor Branko Maček, je v obdobju od leta 2000 do 2009 prejelo pomoč skoraj 49.000 posameznikov.

Cerkev na Slovenskem, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...