Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
210 slovenskih občin (foto: Wikipedia, 2010 slovenskih občin)
210 slovenskih občin

V drugi krog še 74 občin

Politika | 11.10.2010, 15:19 Petra Stopar

Na volitvah so po neuradnih podatkih izvolili več kot 3000 občinskih svetnikov in 134 županov, na drugi krog, ki ga bo Državna volilna komisija predvidoma razpisala za 24. oktober, pa bodo morali počakati pari najuspešnejših kandidatov iz 74 občin. Med njimi bodo takrat zmagovalca dobili tudi v štirih mestnih občinah: Kranju, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju.

Županska kandidata v Kranju sta Mohor Bogataj (30,22 %) iz Stranke za napredek krajevnih skupnosti, za njim pa neodvisna kandidatka Hermina Krt (27,33 %). Ta si pri delu v mestnem svetu ne želi delitve „na naše in vaše“, ampak podporo pri projektih. Ljudem je po njenem mnenju dovolj obljub in zahtevajo konkretne rezultate, kvalitetno življenje in zdravje. Bogataj volilno kampanjo ocenjuje kot korektno. Obenem je obljubil, da bo ob morebitni izvolitvi tudi kot župan ostal skromen. Tudi sam pravi, da do konca drugega kroga ne bo sklepal nobenih koalicij.

Sedanji novomeški župan Alojzij Muhič (kandidat Zveze za Dolenjsko s podporo SLS-a; 33,28 %) upa, da bo volivce uspel prepričati za vnovično izvolitev. Njegov protikandidat Bojan Kekec (SDS; 23,35 %) je, kot pravi, pričakoval trd boj za uvrstitev v drugi krog. Po njegovih besedah je aktualni župan vedno trd nasprotnik. Po Kekčevih besedah pa uspešni župani zmagujejo v prvem krogu ali pa se vsaj približajo polovici glasov. Ne glede na to ostaja izid drugega kroga odprt, je še povedal Kekec.

Tudi v Novi Gorici bo drugi krog. Pomerila se bosta Darinka Kozinc (SD; 25,40%), ki ima prednost pred Matejem Arčonom (LDS; 18,61 %). Kot pravi Arčon, je pričakoval podoben volilni izid. Ob morebitni izvolitvi za župana v drugem krogu obljublja, da bo novogoriška občina dobila nov razvojni zagon. „Delali bomo na konkretnih projektih tako v mestu kot na podeželju in želim si, da bi mesto ponovno sijalo preko meje tako kot nekoč,“ je poudaril. Njegova protikandidatka napoveduje, da bo volivce pred drugim krogom prepričevala na enak način kot doslej, iskala pa bo tudi podporo ostalih političnih strank. Županovanju v Novi Gorici pa želi dati predvsem žensko noto. Z doseženim volilnim rezultatom zadovoljna in pričakuje podoben izid tudi po drugem krogu volitev. Prav tako upa na veliko podporo svojih strankarskih kolegov v mestnem svetu.

Za uspeh v drugem krogu na Ptuju se bo potegoval aktualni župan Štefan Čelan (LDS; 46,69 %), ki mu za nekaj odstotkov bolje kaže kot Miroslavu Luciju ( 38,77 %) iz SDS-a. Kot je povedal Čelan, ga ne preseneča razmerje glasov med njim in Lucijem, meni pa, da so mu zmago v prvem krogu s presenetljivo visokimi odstotki odnesli ostali trije kandidati, ki so skoraj za dvakrat presegli napovedi javnomnenjskih raziskav. Luci je uvrstitev v drugi krog pričakoval. „Verjetno smo volivce prepričali s programom, zlasti pa bo potrebno malo več delati na območju ptujskega primestja, ki je bilo v zadnjem času precej pozabljeno,“ je dejal. Kot je dodal, bodo v drugem krogu svojo vlogo odigrali predvsem ponujeni programi, ki jih bo zdaj tudi lažje predstaviti volivcem.

 

Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...