Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Karitas pomaga ob poplavah

Cerkev na Slovenskem | 24.09.2010, 12:35 Petra Stopar

V poplavah je številnim družinam v kletnih prostorih poplavilo centralno napeljavo in drugo premoženje. Mnogi pa imajo uničene tudi bivalne prostore, naprave in pohištvo. Nekatera naselja so še vedno odrezana od sveta, opozarjajo na Slovenski Karitas, kjer dan za dnem zbirajo darove za pomoč prizadetim.

Za prvo pomoč najbolj prizadetim v poplavah je Karitas iz svojega sklada za naravne nesreče zagotovila začetna sredstva v višini 35.000 evrov, in sicer 15.000 za področje Kostanjevice, Krške vasi in Podbočja, 10.000 za Laško, Krško in Dobovo, 5.000 za območja v Ljubljani in 5.000 za pomoč Primorski. Peter Tomažič upa, da bodo lahko s tem pomagali družinam, da bodo lahko vsaj začasno prebivale v svojih domovih, saj so posledice hude: „Tam, kjer je voda odtekla, je ostal namočen parket in tudi laminat ter podobno. Uničena je ozimnica, odplavljena so drva, dostopi do hiš, namočene so stene, ki jih je treba izsušiti, zalite so centralne, uničene poljščine in tako naprej.“ V preteklih dneh pa so škofijske Karitas s prostovoljci župnijskih Karitas razdeljevale kruh, vodo in ostalo hrano ter čistila in druge pripomočke. „To še vedno poteka v župniji Barje, kjer v župnišču zbirajo tudi hrano,“ sporoča Tomažič.

Preko akcije zbiranja sredstev so na Karitas do zdaj zbrali 21.000 evrov, še vedno pa vabijo vse ljudi odprtega srca, da pomagajo. Tako so danes položnice na voljo na vseh poštah po Sloveniji, v nedeljo pa bodo na voljo tudi po župnijah. „Tako da bi res prosili za podporo in solidarnost, da bomo lahko čim prej v še večjem obsegu pomagali vsem prizadetim gospodinjstvom,“ v imenu karitativnih sodelavcev poziva Tomažič.

Cerkev na Slovenskem
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...