Blaž LesnikBlaž Lesnik
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Soočenje županski kandidati Novo mesto; 2010 (foto: ARO)
Soočenje županski kandidati Novo mesto; 2010

Soočenje novomeških kandidatov za župana

Slovenija | 23.09.2010, 10:51 Petra Stopar

V drugi predvolilni oddaji smo se pogovarjali z županskimi kandidati iz Občine Novo Mesto. Svoja mnenja in obljube so izrazili aktualni župan Alojzij Muhič (Zveza za Dolenjsko, SLS, Radi imamo Novo mesto in podeželje), Bojan Kekec (SDS, NSi, Regijska civilna iniciativa za romsko vprašanje), Milena Kramar Zupan (SD, LDS, DeSUS, Društvo Julija), Igor Perhaj (Slovenska pot, Slovenska unija, Zeleni) in Gregor Macedoni (neodvisni s podporo volivcev).

Alojzij Muhič je prizadevanjih za zmanjševanje brezposelnih v občini dejal, da so ustanovili podjetniški inkubator, kjer ima vsakdo možnost ustanoviti lastno podjetje. „Uspeli smo s 17 podjetniki, na razpolago imamo še 16 prostih mest, tako da bi se dalo število brezposelnih tudi tu zmanjšati. Mislim, da so tukaj tudi težje zaposljive osebe, nekoliko pa je k temu pripomogla t.i. sprememba pokojninske zakonodaje, kjer se številni, ki bodo imeli pogoje za upokojitev v naslednjih dveh letih, odločajo za čakalno dobo na Zavodu za zaposlovanje in s tem, razumljivo, upokojitev po starih pogojih.“ Želi si, da bi mu volivci zaupali še en mandat, da bo dokončal svoje delo, ki ga je začel.

Odgovor Bojana Kekca glede zaposlovanja je „pravi programi v šolah in omogočiti podjetnikom tisto, kar najbolj potrebujejo, se pravi prostore in dodatne stimulacije za zaposlovanje“. Na podlagi direktorskih izkušenj ocenjuje, da imajo ekonomiste, ki jih nimajo kam zaposliti, nimajo pa inženirjev, ki bi jih lahko zaposlili. „Ključna stvar pa je to, da naši podjetniki pogrešajo predvsem rešitve s strani občine, prostorske, za postavitev novih objektov, kjer bi lahko zaposlovali.“ Dodal je, da podjetniki uhajajo v druge občine, kar prav gotovo ni dobro. Na vprašanje, zakaj voliti prav njega, meni, da zato, ker lahko mestno občino Novo mesto lahko vodi veliko bolj kvalitetno in učinkovito.

Gregor Macedoni je o turizmu kot možnosti za razvoj dejal, da je turistično Novo mesto zelo nerazpoznavno. O nekaterih predlogih meni, da bi bila „dobro razvita in zgrajena mreža kolesarskih stez izreden potencial, imamo pa seveda še številne druge naravne lepote, ki bi jih bilo treba povezati v neke programe“. Meni, da je tu občina tista, ki bi morala pomagati zasebni iniciativi. „Verjetno ni tista, ki bi morala delati sama, ampak bi morala biti koordinator in spodbujevalec.“ Na vprašanje, zakaj naj mu volivci namenijo največ glasov, odgovarja, da zato, ker ponuja novo zgodbo z vsem znanjem in izkušnjami in vsemi dosežki, ki jih prinaša na ta položaj.

Da je Novo mesto zagotovo privlačno za turiste, meni Igor Perhaj. Omenil je gradnjo arheološkega, saj ima po njegovem mesto bogato arheološko dediščino iz Halštatske dobe, druga zadeva pa je reka Krka in ribiški turizem. Ob tem meni, „da bi morali s Slovensko turistično zvezo bolj sodelovati, več delati na skupnih projektih, kajti ravno ti turistični delavci, ljubitelji turizma bodo dali tisto dušo našemu turizmu, ki jo potrebujemo.“ Dodaja, da vsi težko pričakujejo novomeško univerzo, ki bi v letu ali dveh zagledala luč sveta. „Tako da nas čaka malo večji zalogaj, izgradnja univerzitetnega kampusa kot nekega hrama učenosti in naše bodočnosti. Glede tega smo lahko optimisti.“ Če bo dobil podporo volivcev, pravi, da bo najboljši župan do sedaj.

Na potrebo po kvalitetnem izobraževanju je opozorila tudi Milena Kramar Zupan, ki meni, da je novomeška občina podhranjena z znanjem. Zato je po njenem „resnično potrebna povezovalna vloga občine in župana tako z gospodarstvom kot državo in z obstoječimi subjekti visokošolskega in fakultetnega študija pri nas, da zagotovimo kvaliteten študij oz. univerzo v našem mestu“. Njena prioriteta in intenziviranje dela bo na položaju županje na tistih razvojnih projektih, s katerimi bodo kandidirali na evropskih in državnih razpisih, saj je bilo do zdaj to premalo izkoriščeno. Verjame, da skupaj s podporniki in ostalim potencialom „v naši mestni občini znamo in zmoremo narediti več in bolje“.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...