Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Branka Bizant (foto: Nataša Ličen)
Branka Bizant

Rokodelstvo je naša identiteta

| 03.08.2010, 16:40

V zadnji rubriki „Zakladi naše dediščine“ smo se pogovarjali s predsednico Društva rokodelcev moravške doline Branko Bizant. Na Moravškem je rokodelstvo znano že od nekdaj, saj so se številne ročne spretnosti razvile iz potreb v vsakdanjem življenju.

Bogastvo domačega znanja

Na Moravškem so delovali podobarji, kiparji, slikarji, kovači, kolarji, pletarji, mizarji, tkalci, vezilje, kitarji, piparji in še mnogi drugi. Žal so mnoge obrti že skoraj izumrle. Na srečo so se pred leti v občini Moravče zbrali ljubitelji ljudskega izročila, ki so ga iztrgali pozabi. Mesečno se srečujejo na tematskih delavnicah, kjer pletejo, kvačkajo, vezejo, klekljajo, izdelujejo predmete iz lesa, gline, slame in kovine. Slikajo na papir, svilo in steklo, izdelujejo pirhe, voščilnice, rože iz krep papirja in še mnogo drugih predmetov, ki so jih včasih izdelovale pridne rokodelske roke. Razstave

Njihovi izdelki krasijo mnoge razstave, sejme in prireditve v domači občini in tudi drugje. Z veseljem si jih ogledujejo domačini in tudi drugi obiskovalci. Rokodelci razstavljajo svoje izdelke na občinskih praznikih in prireditvah, na turističnih prireditvah doma, širom Slovenije in tujine ter tudi na sprejemih delegacij Rokodelcev, kjer se na tematskih delavnicah srečujejo mesečno, organizirajo tudi izobraževanja, strokovne ekskurzije in srečanja s sorodnimi društvi. Njihova zagnanost in zavzetost ohraniti bogastvo nekdanje ustvarjalnosti slovenskega človeka sta hvale vredni.

Rokodelstvo je naša identiteta

Kot je poudarila Branka Bizant, oblečena v podeželsko nošo v tako imenovani „tamašen gvant“, se ljudje čedalje raje in vedno bolj zanimajo za izročilo. Posebej bogata je paleta izdelkov, ki so jih nekdaj žene izdelovale same. Preden se je dekle poročilo si je moralo pripraviti balo, vanjo so sodili: prti, posteljnina, obleke, preproge, košare, različno okrasje in podobno.

Branka Bizant v
Branka Bizant v © Nataša Ličen

Treba je izrabiti znanje ljudi, ki še obvladajo stara opravila, delo rok. Naučiti mlade in s tem ohraniti dediščino. Moravška dolina, ki je imela nekdaj kar 12 gradov, danes je „živ“ le še grad Tuštanj, ima preko 50 rokodelcev, še živih obrti, ki drugod izumirajo. Ministrstvo za šolstvo bi moralo dediščino bolj ohranjati, jo bolj vključevati v učne načrte in učbenike, saj se s to bogato dediščino slovenskega naroda identificiramo. Le s tem se lahko ponašamo v svetu. To je naša identiteta, to smo mi, to so naše korenine.

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...