Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Gostje Dijaške oddaje (foto: ARO)
Gostje Dijaške oddaje

Neusahljivi vir mladostnega ustvarjanja v Celju

| 03.08.2010, 11:39

Na Radiu Ognjišče smo sredi poletja gostili nekatere člane Okteta 9 ter instrumentalnega Kvinteta Gamma. Pri prvem gre za mlado vokalno skupino, ustanovljeno pred štirimi leti, katere izvorni namen je bilo popestriti kulturno dogajanje Gimnazije Celje-Center. Pri Kvintetu pa za klasični glasbeni sestav, ki izvaja vse zvrsti klasične glasbe. V oddaji smo slišali tudi posnetke muziciranja obeh zasedb.

V Dijaški oddaji 15. julija smo gostili Gregorja Delejo, Mihaela Strnišo, Marka Petrička in Matijo Kovača. Največ časa smo se ustavili pri pogovoru o delovanju „Okteta 9“, kjer prepevajo poleg že omenjenih Grege, Marka in Mihaela še Mato Žgajner, Leon Ašenberger, Gregor Obrez, Jan Šilec, David Zupanc, Miha Žgank in Janez Skaza. Idejo za ustanovitev moške vokalne zasedbe so dali dijaki in to jim je po odobravanju in ob pomoči profesorja Gregorja Deleje kmalu tudi uspelo. Njihov prvi cilj, nastop na maturantskem plesu, je bil kmalu uresničen, od takrat naprej pa so le rasli – malce v številu, predvsem pa po kakovosti in repertoarju. Do sedaj imajo za seboj čez 100 nastopov, najbolj so ponosni na dosežke na festivalu Sredi zvezd v Žalcu, kjer so leta 2008 zasedli tretje mesto po izboru občinstva in prejeli nagrado za najboljše debitante, naslednje leto pa dosegli drugo mesto občinstva in tretje mesto žirije. Na mednarodnem pevskem festivalu in tekmovanju na Malti so dosegli srebro v klasični in zlato v moderni kategoriji. Za seboj imajo tudi uspešno izvedeni turneji – prva je bila pred dvema letoma po Veliki Britaniji, druga pa lani po Avstraliji. Po naključju so prepevali celo v Tajvanu, na tamkajšnji najvišji stavbi, kjer so srečali celo Slovenki.

Imajo zelo ambiciozne načrte, z Oktetom se v letošnjem poletju odpravljajo na krajšo turnejo po Hrvaški, drugo leto pa nameravajo z glasbenimi nastopi zaokrožiti po svetu ter stkati glasbene niti na različnih kontinentih. Doma pa jih bomo lahko slišali 18. septembra na manjšem festivala v Narodnem domu Celje.

Kvintet Gamma

Člani Kvinteta Gamma pa so violinistka, študentka Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu Anja Čretnik Videmšek, akordeonist, študent Akademije za glasbo v Ljubljani Mihael Strniša, kitarist, dijak Aljaž Cvirn, kontrabasist, dijak Miha Firšt ter pianist, profesor glasbene pedagogike Gregor Deleja. Kvintet Gamma je mlada celjska instrumentalna zasedba, ki izvaja pretežno glasbo 19. in 20. stoletja, predvsem klasični tango različnih skladateljev, novi tango Astorja Piazzolle ter nekaj plesnih tangov različnih evropskih skladateljev, ob tem pa njihov repertoar več kot 40 skladb dopolnjujejo tudi skladbe romantičnih in sodobnih skladateljev. Za seboj imajo že več deset samostojnih koncertov in nastopov, ki so zelo dobro obiskani. Pred dvema letoma so bili razglašeni za najuspešnejšo celjsko zasedbo. Večkrat so bili že na gostovanju v tujini. Vizualna podoba

Poleg glasbeno dejavnih smo imeli 15. julija v gosteh tudi študenta Fakultete za arhitekturo Matijo Kovača, ki poskrbi za vizualno podobo nekaterih projektov širšega celjskega področja. Posebej je povezan z delovanjem Hiše kulture Celje, kjer skrbi tudi za grafično oglaševanje. Hiša kulture Celje je nov projekt, s katerim želijo celoviteje pokriti vse žanre kulture, v katere so vključeni mladi celjski ustvarjalci.

Kvintet Gamma
Kvintet Gamma © ARO

Celje- mesto zgodovine in kulture

V Celju se veliko dogaja na mnogih področjih, je kraj izjemne zgodovine in številnih priložnosti na področju izobraževanja, kulturnega dogajanja in mladinskih aktivnosti. Celje je obdržalo in še povečalo sloves enega bolj aktivnih, živahnih mest Slovenije, ne glede na to, da sodi med naša starejša mesta.

Glasba mlade izpolnjuje, zelo radi se odzovejo in sodelujejo pri različnih projektih. Pomembno pa je, da imajo dobrega vodjo, ki jih zna navdušiti in iz njih izvabiti ustvarjalnega duha.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.