Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Nadškof Stres za pluralno razpravo o družinskem zakoniku

Škofovska konferenca | 31.08.2010, 15:23 Petra Stopar

Odbor za delo bo po poletnem oddihu nadaljeval razpravo o predlogu družinskega zakonika, ki je razdelil družbeni in politični prostor. Jabolko spora ostaja pravica istospolnih do posvojitve otrok, precej vroče krvi povzročajo tudi vabila na jutrišnjo sejo. Predsednica odbora Andreja Črnak Meglič namreč nanjo ni povabila predstavnikov Civilne iniciative Za družino in pravice otrok.

Medtem ko poslanka očitke o nedemokratičnosti vodenja zanika, je vodja iniciative Aleš Primc prepričan, da je izključitev iniciative iz razprave grob poseg v človekove pravice. 23. avgusta je Črnak Megličevo pozval, naj ga povabi na jutrišnjo sejo, sicer se bodo v iniciativi obrnili na premiera Boruta Pahorja in na predsednika Državnega zbora Pavla Gantarja. Neuravnoteženo vabljenje zagovornikov in nasprotnikov družinskega zakonika na sejo predsednici odbora očitajo tudi v SDS-u. Že v začetku druge obravnave zakonika so namreč na predlog opozicije prekinili sejo. Menili so, da so bili na obravnavo v večini vabljeni zagovorniki zakonika, neuravnoteženo so bili po njihovem vabljeni tudi strokovnjaki. Med kritiki je tudi NSi, ki je sicer napovedala referendum v primeru sprejetja zakonika, a na sejo odbora ni bila povabljena. Črnak Megličeva je zavrnila očitke ter dejala, da je na sejo vabila v skladu s svojo presojo.

Svojo zaskrbljenost je danes izrazila tudi Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. „Napovedana izključitev civilne iniciative Za družino in pravice otrok iz razprave nasprotuje načelu strpnega in enakopravnega socialnega dialoga o vrednoti družine. S takšno izključitvijo se ne strinjamo ter pozivamo odgovorne, da omogočijo pluralno, demokratično in strokovno razpravo,“ je v izjavi za javnost zapisal predsednik komisije in ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Na elektronske naslove poslancev, predstavnikov vlade, varuha človekovih pravic in tudi medijev v zadnjih dneh prihajajo številni pozivi Črnak Megličevi, naj civilni iniciativi omogoči sodelovanje na seji odbora.

Škofovska konferenca, Sociala
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...