Jure SešekJure Sešek
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Pastoralni tečaj 2010

| 31.08.2010, 08:45 Marta Jerebič

V Cerkvi na Slovenskem vsako leto septembra poteka pastoralni tečaj, ki ga za duhovnike in druge pastoralne sodelavce pripravijo škofijske pastoralne službe. Letos bo v sklopu pastoralnega leta krščanske dobrodelnosti in solidarnosti potekal na temo Nosite bremena drug drugemu. Ob tej priložnosti vsako leto izide tudi zbornik.

Dr. Vinko Potočnik bo v osrednjem predavanju z naslovom Z dobrodelnostjo in solidarnostjo proti revščini in izključenosti uvodoma prikazal razsežnosti socialne problematike v svetu, v Evropi in pri nas. V nadaljevanju bo razčlenil vidike in razsežnosti revščine in izključenosti vključno z glavnimi vzroki pojava (npr. modernizacija družbe, sodobni individualizem, propadanje tradicionalnih socialnih mrež, kriza vrednot in vernosti). Spregovoril bo tudi o sistemih premagovanja socialne problematike predvsem pod vidikom socialne države in karitativnega delovanja Cerkve. Na osnovi povedanega bo ob sklepu podal šest smernic za karitativno delovanje Cerkve v danih razmerah in času. V vsaki od škofij bosta nastopila tudi koreferenta, ki bosta obravnavano tematiko aktualizirala glede na lokalne razmere.

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay) Siliranje (photo: Franz W. / Pixabay)

EU komisija odobrila povišana predplačila SKP

Na Evropski komisiji so prejšnji petek odločili, da lahko države članice EU odslej upravičencem do plačil Skupne kmetijske politike, od 16. oktobra letos izplačajo višja predplačila za ...