Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Srečanje treh dežel prihodnje leto na Zaplazu

Cerkev na Slovenskem | 23.08.2010, 10:54 Marta Jerebič

Srečanja treh dežel, ki je v soboto potekalo na Otoku pri Vrbskem jezeru na avstrijskem Koroškem, se je udeležilo približno 1200 vernikov iz Slovenije, avstrijske Koroške in Furlanije. Krški škof Alois Schwarz je romarje med štirijezično mašo pozval, naj "v časih, ki se Kristusu odtujujejo" oznanjajo krščansko vero in zaupanje.

Geslo letošnjega srečanja je Jezusova beseda Zaupajte. Ravno v današnjem času je ta beseda spodbujajoča v zavesti, da je On z nami na naši poti življenja, da vanj lahko zaupamo.

Cerkev na Slovenskem so zastopali mariborski nadškof Franc Kramberger, koprski škof Metod Pirih in koprski pomožni škof Jurij Bizjak, celjski škof Stanislav Lipovšek ter ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Slednji je spomnil, da je prvo srečanje potekalo 1982 na Svetih Višarjah.

Od samega začetka teh srečanj se je marsikaj spremenilo. Ni več meja. Živimo v evropski skupnosti. Toda nove razmere tem srečanjem dajejo novo vsebino in nove izzive, na katere naj bi odgovorili kot kristjani, povezani v eno občestvo in eno družino. V Evropi, kjer vlada po eni strani sekularizacija, po drugi strani vlada tudi izredno hrepenenje po duhovnem življenju, smo kristjani poklicani, da te iskalce poslušamo, razumemo, predvsem pa naj bi ob nas začutili svobodo božjih otrok, ki nam jih podarja vera.“

Škof Jamnik je še napovedal, da bo srečanje treh dežel 20. avgusta prihodnje leto potekalo v Marijinem svetišču v Zaplazu pri Čatežu v novomeški škofiji, kamor naj bi že v kratkem prenesli tudi posmrtne ostanke blaženega Alojzija Grozdeta.

Pri sveti maši so predstavniki župnij iz okolice Vrbskega jezera prinesli vodo za blagoslov, ki je na prizorišču na Otoku imela še posebno simboliko. Hkrati so verniki iz vseh treh dežel pred oltar položili darove iz svojih krajev. Krški škof Schwarz, ki je vodil somaševanje, je spomnil na pomen vode, ki je po eni strani vir življenja in osrečevanja, po drugi strani pa tudi zlovešča, kot so nazadnje pokazale poplave v Pakistanu. Vendar evangeljska prilika o viharju na morju uči, da naj verniki zaupajo v Boga, je opozoril škof Schwarz.

"Toda danes se družba zdi srečna brez Boga, hkrati pa ne ve, v kakšne temine zahaja," je posvaril krški škof in menil, da izguba vere pomeni tudi izgubo kompasa vrednot. Treba pa je biti pozoren tudi na "tokove znotraj Cerkve, ki se usmerjajo po duhu časa in s tem postopno odpirajo pot življenju brez Boga", je bil kritičen in vernike pozval, naj ostanejo "v cerkvenem čolnu, ker je samo s pogledom v Kristusa mogoče iti čez valove časa, ki se Kristusu odtujuje." Kristjani naj se zato ne odpovejo oznanjanju Kristusa, četudi je to danes naporno, je še dejal krški škof v svoji pridigi.

Več o srečanju

Osnutek Grozdetove kapele na Zaplazu
Osnutek Grozdetove kapele na Zaplazu © RKC

 

Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...