Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Prevent Global plačal začetni predujem

| 05.08.2010, 15:23 Petra Stopar

Uprava Preventa Globala je sporočila, da je plačala začetni predujem v predlogu za stečaj krovne in hčerinske družbe Prevent avtomobilski deli. Sodišče bo tako o vlogi za stečaj odločalo v naslednjih treh delovnih dneh. Tako je potrdil sekretar Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu Zvone Ulcej. Medtem ministrstvo za gospodarstvo preučuje načrte vlagateljev za vstop v družbi.

Pogovori ministrice Darje Radić z interesenti naj bi bili zaključeni do petka. Kot je poročal Radio Slovenija, se po neuradnih informacijah za najem in kasnejši nakup zanima družba Boxmark iz Kidričevega, v drugi ponudbi sta francoski Michel Thierry in Magna. Za nadaljevanje proizvodnje pa naj bi lobiral tudi Prevent DEV v lasti Nijaza Hastorja, medtem ko Prevent Halog iz Lenarta, ki je prav tako v lasti Hastorja, ni bil povabljen na pogovore k ministrici in to kljub temu, kot je povedal direktor Bogdan Šavli, da bi bili pripravljeni najeti 100 šivilj, ki bi med drugim nadaljevale s Volkswagnovim programom Golf plus, za katerega so šivale že zdaj. Neuradno naj bi imel največ možnosti Boxmark, je še poročal Radio.

Po stečaju Preventa Globala in družbe Avto-deli bo delovno mesto izgubilo 1260 delavcev, večina s Koroške. Na velenjski enoti Zavoda za zaposlovanje so na sprejemanje prijav že pripravljeni. Dodatnih stisk - ne le v Preventu, ampak tudi Vegradu - se zavedajo tudi na Slovenski Karitas. Ta je iz dobrodelne akcije Pomagajmo preživeti in iz naslova prejete dohodnine ta teden za pomoč delavcem omenjenih podjetij zagotovila 40.000 evrov. Škofijska Karitas Celje bo med 400 družin Vegradovih zaposlenih razdelila predvsem šolske potrebščine, konec meseca tudi hrano, oblačila, plačala bo najnujnejše položnice. Karitas na področju Koroške bodo Preventovim delavcem razdelile dodatnih 300 prehranskih paketov. Tudi njim bo Karitas nudila pakete s hrano, v najbolj perečih primerih pa tudi plačila položnic za najnujnejše življenjske stroške ter šolske potrebščine v sklopu dobrodelne akcije Otroci nas potrebujejo. V Mariboru septembra načrtujejo tudi delitev ozimnice in hrane iz intervencijskih zalog Evropske unije. Ker usodo slovenjgraškega podjetja deli tudi 250 zaposlenih v Preventu na Mirni na Dolenjskem, se je odzvala tudi novomeška Karitas.

Dodajmo, da se lahko morebitni darovalci obrnete kar na Slovensko Karitas na številko 01/300 59 60. Ali pa prispevek nakažete na Slovensko Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: 02140-0015556761, namen: Pomagajmo preživeti, sklic: 00 9300.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...