Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Reševanje Preventa Globala, delavci na Zavod

| 05.08.2010, 08:18 Petra Stopar

Najresnejši interesenti za vstop v Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki jih je od tri do pet, so morali do minule srede ministrstvu za gospodarstvo predložiti dodelan načrt vstopa v to družbo. Gospodarska ministrica Darja Radić je z interesenti nadaljevala pogovore, ki naj bi bili zaključeni do konca tega tedna.

Kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, želi ministrica v pogovorih dobiti jasne odgovore o številu ohranjenih delovnih mest, o načrtovanem časovnem poteku zaposlovanja in o trdnosti zagotovil interesentov, da imajo zagotovljen posel in sredstva za investicije.

Ministrica je v ponedeljek poudarila, da je pri Preventu ključna ohranitev delovnih mest in proizvodnje. Država lahko po besedah Radićeve pomaga s subvencioniranjem ustvarjanja novih delovnih mest in ohranjanjem starih delovnih mest v regiji, pri tujih investitorjih lahko sofinancira nove investicije in nakup opreme. Interesentom so ponudili tudi možnost kratkoročnega sovlaganja države v podjetje, pri čemer bi se država ob stabilizaciji podjetja umaknila iz lastništva.

Po uvedbi stečaja omenjenih družb, za katerega je uprava Prevent Globala v torek na slovenjgraško sodišče poslala predlog, bo odpoved pogodbe o zaposlitvi predvidoma dobilo 1260 delavcev, večinoma s Koroške. Po 15 dneh od prejema odpovedi se bodo lahko prijavili na zavodu za zaposlovanje, kjer obljubljajo, da jih bodo v evidenco brezposelnih vpisali v šestih dneh.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so zagotovili, da lahko delavci družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli, ki čakata na uvedbo stečajnega postopka, prve izredne denarne pomoči pričakujejo v avgustu. Zakonsko določena izredna denarna socialna pomoč za osebe, ki izpolnjujejo kriterije, od 1. julija letos znaša za samsko osebo in prvo odraslo osebo v družini 229,52 evra, za vsako naslednjo odraslo osebo v družini 160,66 evra, za otroka 68,86 evra ter za enostarševsko družino še dodatnih 68,86 evra. "Da bodo delavci prejeli izplačila že v avgustu je zelo dobro, saj je takojšnja pomoč najbolj ustrezna," je dejala vodja slovenjgraškega centra za socialno delo Boža Vitežnik Raj.

Delavci bodo upravičeni tudi do sredstev iz jamstvenega in preživninskega sklada. Svoje terjatve morajo prijaviti v stečajnem postopku in podati vlogo na sklad, je pojasnil direktor sklada Branko Omerzu. Upravičenci lahko prejmejo sredstva v višini do 4,5 minimalne plače, in sicer iz naslova neizplačanih plač (v višini do treh minimalnih plač), neizplačanih nadomestil plače za čas neizrabljenega letnega dopusta (do polovice minimalne plače) in iz naslova odpravnine (do ene minimalne plače).

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...