Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar

30. obletnica poljskega sindikata Solidarnost

Svet | 31.08.2010, 14:44 Marta Jerebič

Na Poljskem v teh dneh poteka več prireditev, s katerimi obeležujejo 30 let ustanovitve sindikata Solidarnost, ki je prisililo tedanjo komunistično oblast k popuščanju v odnosu do stavkajočih delavcev v ladjedelnici v Gdansku. Gibanje je pozneje pripomoglo k demokratičnim spremembam na Poljskem in tudi v Vzhodni Evropi.

Sindikat je bil blizu Cerkvi, saj vrlina krščanske solidarnosti predstavlja pomemben del katoliškega družbenega nauka. Svete maše, ki so jih takrat duhovniki darovali za udeležence stavk, podobe čestohovske Marije in papeža Janeza Pavla II., obešene na vratih tovarn, katerih delavci so stavkali, so bile zgovoren dokaz, da je velika večina delavcev in kmetov ne le izpovedovala vero v Boga, ampak je tudi dejansko delovala v skladu s krščanskimi vrednotami. Dejavnost sindikata zato ni bila samo v stavkah, kot je to hotela prikazovati komunistična propaganda, ampak predvsem v spremembi delovnega okolja in sistemskega razmišljanja o delu in etiki solidarnosti.

Prav to sindikatu manjka danes, meni njegov ustanovitelj Lech Walesa, ki se ravno iz tega razloga ni udeležil včerajšnjih slovesnosti. Pojasnil je, da se sindikat preveč spušča v dnevno politiko. Kot je dejal, bi se moral bolj posvetiti vlogi socialnega gibanja, kar je potrebno v Evropi in na globalni ravni. Udeležil pa se bo današnje osrednje prireditve ob obletnici - koncerta v Gdansku.

Svet, Cerkev po svetu
Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...