Petra StoparPetra Stopar

Papež izrazil solidarnost s čilskimi rudarji

Svet | 29.08.2010, 14:54 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. se še vedno nahaja v svoji letni rezidenci v Castel Gandolfu, kjer je tudi danes opoldne ob molitvi angelovega čaščenja nagovoril pisano množico romarjev z raznih koncev sveta. Skupine so se na njegove pozdrave in spodbude izrečene v raznih jezikih odzivale s pesmijo in navdušenimi vzkliki. Ko je spregovoril v španščini, se je posebej spomnil čilskih rudarjev, ki so že tri tedne ujeti v rudniku 700 metrov pod zemljo.

Sveti oče je danes po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu, med drugim spregovoril tudi v španščini, to je v jeziku, ki ga govori večina prebivalcev Južne Amerike. Dejal je:

„Medtem ko prisrčno pozdravljam špansko govoreče romarje, prisotne pri molitvi angelovega čaščenja, želim s posebno pozornostjo spomniti na rudarje ujete v rudniku san José, čilske pokrajine Atacama. Rudarje in njihove domače izročam priprošnji sv. Lovrenca in zagotavljam svojo duhovno bližino ter nenehno molitev z željo, da bi ohranjali vedrino in zaupanje v srečen zaključek prizadevanj za njihovo rešitev. Vse vabim k sprejetju Kristusovega povabila k rasti v veri, ponižnosti in velikodušnosti.“

Sicer pa je papež Benedikt XVI. osrednji del svojega nagovora posvetil razmišljanju o pomenu Jezusovega priporočila, naj zase izbiramo zadnja mesta, izrečenega v priliki o veliki svatbi.

„Zadnje mesto“ lahko - po besedah svetega očeta - predstavlja položaj človeštva ponižanega zaradi greha. To je stanje, iz katerega nas lahko znova dvigne samo učlovečenje Božjega Sina. Zato je Kristus zase izbral križ, ki je zadnje mesto na svetu. In prav s to svojo skrajno ponižnostjo nas je odrešil in nam nenehno pomaga.“

Papež Benedikt XVI. je nato opozoril še na veliko skupno odgovornost povezano z varovanjem stvarstva. Dolžni smo namreč prihodnjim rodovom izročiti zemljo takšno, da bodo lahko na njej dostojno živeli in jo še naprej ohranjali. K prebujanju te zavesti naj pripomore tudi 1. september, ki ga je italijanska škofovska konferenca razglasila za dan varovanja stvarstva. Letos je tema povezana z mislijo na mir, ki ga brez spoštovanja stvarstva ne moremo pospeševati. Sveti oče je ob povabilu k omenjenemu prizadevanju spodbudil tudi k zaupanju v Božjo pomoč.

 

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.