Blaž LesnikBlaž Lesnik
Miha MočnikMiha Močnik
Alen SalihovićAlen Salihović

Kmetijski minister o promociji slovenske hrane

Slovenija | 26.07.2010, 20:36

„Področje proizvodnje hrane je že nekaj časa v krizi, zato je potrebno krizno odzivanje,“ je v pogovoru za Radio Ognjišče povedal minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan. V nedeljski kmetijski oddaji je spregovoril tudi o aktualnem stanju v slovenskem in evropskem kmetijstvu, ter možnostih za izhod iz krize.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan si je med prednostnimi nalogami ministrovanja zadal tudi poenostavitev administrativnih zadev. „Kar se tiče zmanjševanja administrativnih ovir delujemo v tem trenutku na dveh „bojiščih“. Prvi ukrepi so povezani s sprejemanjem nove in dopolnjevanjem stare zakonodaje. Pri vsakem novem pravnem aktu je zelo jasno izpostavljeno vprašanje, kje so prisotne poenostavitve na prejšnje, predhodne zakonodaje in tako tudi ukrepamo. Pri operativnem reševanju administrativnih ovir pri zakonodaji, ki se ne spreminja pa upoštevamo dve vrsti meril: prvo je ugotovitve, ki jih kot nizka administracija sami ugotovimo, kot drugo pa smo izzvali vse eminentne predstavnike kmetijstva in proizvodnje hrane, da je sedaj prišel čas, da se iz načelnih stališč, da imamo pri nas preveč administriranja, dotaknemo operativnih stališč,“ je povedal minister, ki predloge stroke za poenostavitve še pričakuje.

„Pridelava in predelava bosta skupaj uspešni šele takrat, če bosta temeljili na dolgoročnih poslovnih odnosih, ki bo tistemu, ki prideluje pšenico ali katerokoli drugo žito v naprej povedala, kdo bo njegov kupec in pod kakšnimi pogoji,“ pa je minister odgovoril na vprašanje sledljivosti slovenskega žita ob tem pa pozdravil akcijo kmetijskega sindikata. „Sindikat sedaj v Sloveniji odkriva, kje so tiste mlinske industrije, ki proizvajajo moko iz integrirane pšenice - torej moko z višjo prehransko varnostjo - in kje so tisti slovenski peki in kje so prodajalne, da lahko slovenski potrošnik dobi pekovski izdelek iz te moke.“

Minister Židan si želi tudi večje promocije slovenskih izdelkov v javnosti k čemur naj bi po njegovem pripomogel tudi Zakon o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov. S tem zakonom želi ministrstvo urediti področje promocije kmetijskih in živilskih proizvodov v skladu z EU predpisi in po vzoru nekaterih drugih evropskih držav ter s tem ustrezno pozicionirati proizvodnjo domače hrane v slovenskem okolju. Morebitne pripombe in predloge lahko zainteresirana javnost pošlje do vključno 6. septembra 2010.

Kdo je mag. Dejan Židan?

Magister Dejan Židan je rojen 16. 10. 1967 v Mariboru. Osnovno šolo je obiskoval v Račah in jo zaključil leta 1982. Po končani osnovni šoli se je vpisal na Šolo za živinorejsko veterinarske tehnike, ki jo je dve leti obiskoval v Mariboru, nato pa v Kamniku. Študij na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani je pričel leta 1986 in ga zaključil decembra 1992.

Njegova prva zaposlitev je bila v Oddelku za reprodukcijo Živinorejsko veterinarskega zavoda za Pomurje v Murski Soboti, kjer je opravljal pripravništvo. Strokovni izpit na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je opravil septembra 1994. Po pripravništvu je bil za krajši čas zaposlen v perutninarski obratni veterinarski ambulanti Agromerkurja ter nato pri Nabergoj veterinarskem inženiringu.

Avgusta 1995 je nastopil delo na Veterinarskem zavodu Slovenije, v Oddelku za reprodukcijo območne enote Murska Sobota. Podiplomski magistrski študij je pričel v študijskem letu 1996/97 in ga uspešno zaključil decembra 1999. Od leta 2000 je poleg dela v Oddelku za reprodukcijo opravljal še naloge koordinatorja in nato vodje območne enote Murska Sobota VZS.

Po preoblikovanju organizacije veterinarske službe je opravljal dela vodje enote Murska Sobota Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete, hkrati pa strokovno deloval na področju zdravja in razmnoževanja prašičev. V tem času so tudi izgradili nove prostore Nacionalnega veterinarskega instituta v Murski Soboti. V okviru Centra za permanentno izobraževanje Veterinarske fakultete je koordiniral delo na izobraževanju rejcev in neveterinarskih delavcev. Do junija 2003 je bil tudi urednik strokovne revije »Reja prašičev«.

Od maja 2003 je kot član vodstva KG Rakičan d.d. in od januarja 2007 kot predsednik uprave Skupine Panvita, KG Rakičan d.d. sodeloval pri izgradnji slovenske kmetijske in živilskopredelovalne verige, ki obsega dejavnosti od poljedelstva, proizvodnje krme, reje prašičev in perutnine do klavniške ter živilsko-predelovalne industrije in proizvodnje »zelene« energije.

Konec leta 2003 je bil kot zunanji sodelavec Ijubljanske Veterinarske fakultete izvoljen v naziv strokovnega sodelavca za področje zdravja in razmnoževanja prašičev. Maja 2007 je bil ponovno imenovan za člana sveta za živinorejo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Junija 2007 mu je senat Fakultete za kmetijstvo Univerze v Mariboru podelil naziv gostujoči strokovnjak Fakultete za kmetijstvo.

Slovenija, Politika, Kmetijstvo