Marjan BuničMarjan Bunič
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko

Negotovost v Prevent Globalu

Slovenija | 29.07.2010, 13:00 Petra Stopar

Zaposleni v slovenjgraškem Prevent Globalu čakajo na junijske plače, izplačilo teh je družba napovedala do konca tega tedna. Če plač ne bo, sindikat za ponedeljek napoveduje stavko. Glede na negotovi položaj pa se tako na občini Slovenj Gradec kot na tamkajšnjem Centru za socialno delo pripravljajo na morebiten stečaj in posledično večje socialne stiske.

Dogajanje v Prevent Globalu je napeto, zato je že od prejšnjega četrtka, ko je družba razglasila insolventnost, na preži Center za socialno delo Slovenj Gradec, ki je v stiku s sindikatom in socialno službo v podjetju. Če plača za junij do jutri ne bo izplačana, imajo na centru naslednji načrt: „Takoj v ponedeljek bomo šli s svojimi strokovnimi sodelavci in s pomočjo študentov – ker bo glede na sam obseg zadev strokovnih sodelavcev premalo – na sedež podjetja in tam sprejemali vloge za enkratne denarne pomoči,“ je v pogovoru za naš radio povedala direktorica centra Boža Vitežnik Raj. Ob tem je dodala, da se bodo morali pri morebitnem odločanju za dodelitev pomoči ravnati po obstoječih zakonskih kriterijih. Zato so se s Preventovo socialno službo na podlagi sklepanj, da ta bolje pozna zaposlene, dogovorili, da bo pripravila izbor tistih, ki so pomoči najbolj potrebni. „To pa so družine, kjer sta oba zaposlena v Preventu, mame samohranilke, bolni itn., tako da ta grobi izbor je bil že narejen, ampak pravico do vloge za enkratno denarno pomoč imajo vsi,“ še pojasnjuje Vitežnik Rajeva.

Tudi same vloge so že na sedežu Preventa in direktorica še poudarja, da bodo v slovenjgraškem centru sprejemali vse vloge, ne glede na to, od kod prihajajo zaposleni: „Tu se bomo približali ljudem, kajti v Preventu so dejansko zaposleni ljudje s cele Koroške, tudi z velenjskega konca. Da jim ne bo treba hoditi na center Ravne, Dravograd, Radlje, bomo te vloge zbirali tu in jih potem poslali na pristojne centre za socialno delo.“ Vseeno upa, da bodo plače le nakazane, da podjetje ne bo šlo v stečaj in da ves ta postopek sploh ne bo potreben. Vitežnik Rajeva je opozorila tudi na dejstvo, da so zaposlene večinoma ženske ene starostne in izobrazbene strukture ter misli, da bi bil stečaj „velika katastrofa za Koroško“.

Dogajanje spremlja tudi Mestna Občina Slovenj Gradec, ki je vzpostavila posebno proračunsko postavko za pomoč vsem, ki bi se po stečaju odločili za samozaposlitev. Po besedah župana Matjaža Zanoškarja je trenutno za to predvidenih približno 20.000 evrov sredstev. Hkrati vidi možnosti nove zaposlitve v drugih podjetjih, saj da bi slovenjgraško gospodarstvo lahko absorbiralo do 40 novih delovnih mest.

Za razliko od delavk pa niso črnogledi v Preventovi upravi, saj kot nam je po telefonu povedala predstavnica za stike z javnostmi Monika Žvikart, še vedno vidijo možnosti rešitve podjetja in še niso predlagali stečaja. Sicer pa sindikat za 2. avgust v primeru neizplačila plač napoveduje stavko. Na nakazila čaka 160 zaposlenih v krovnem podjetju Prevent Global in 1100 zaposlenih v podjetju Prevent avtomobilski deli.

Slovenija, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...