Jabolko
Jabolko na dan prežene zdravnika stran
Slovenija | 23.07.2010, 15:53
Jabolko na dan prežene zdravnika stran, pravi star pregovor. Eno jabolko na dan močno izboljša splošno zdravstveno stanje. Velja za sadež, ki ohranja mladost, je simbol obnavljanja in večne svežine. Aleksander Veliki naj bi med iskanjem vode življenja v Indiji našel jabolka.
Jabolko vsebuje približno 80 % vode, ki nas odžeja in od 6, 4 do 15 % ogljikovih hidratov sladkorjev, ki so odličen vir energije. Celuloza v jabolkih krepi črevesne stene, pektini pa naj bi imeli pomembno vlogo pri preprečevanju arterioskleroze in infarkta. Mineralne snovi, ki jih jabolko vsebuje, odigrajo svojo vlogo v prebavnem sistemu. Plod jabolka je sorazmerno bogat s kalijem in pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Jabolka in jabolčni sok vežejo in odstranjujejo toksine iz človekovega organizma, vitamini in encimi pa imajo pomembno vlogo pri dietni prehrani. Uživanje jabolk priporočajo pri sladkorni bolezni.
Jabolka imajo veliko hranil ravno v lupini, saj vsebuje pomembne nenasičene maščobne kisline, vitamine in rudnine. Zato je priporočljivo, da jih ne lupimo. So zdrav (skoraj brez maščob) in osvežujoč prigrizek, ki poteši tudi žejo, ravno zaradi vsebnosti kisline, ki velja za naravni osvežilec.
Ker so jabolka bogata z vlakninami, ugodno vplivajo na našo presnovo. Zlasti še, če jih jemo v kombinaciji z müsliji. Poleg tega vsebujejo tudi veliko kalija (K), ki je potreben za vzdrževanje vodnega režima telesa, za prenašanje signalov po živčevju in oskrbo možganov s kisikom, delovanje ledvic in delovanje mišic.
Sestavine jabolka in količine
* Ogljikovi hidrati /sladkorji/- fruktoza: 3,8 – 7,8 %
- glukoza : 0,9 – 3,0 %
- saharoza: 1,4 – 4,0 %.
* Celuloza je sestavni del celične membrane: 1,2 – 3,3 %
* Pektinske snovi so pomembne za trdnost tkiva in za pripravo želejev: 0,4 – 1,1 %
* Organske kisline so poleg sladkorjev pomembne za okus jabolka: 0,2 – 1,6 %
* Maščobe kot voščena prevleka plodu: 0,3 – 0,4 %
* Vitamini A (karotin), B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (pantotenska kislina), PP (amid nikotinske kisline), B6 (piridoksin), H (biotin) in C (askorbinska kislina
* Mineralne snovi so kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, žveplo, klor, železo, mangan, baker, aluminij, jod, bor, silicij in drugi
* Poleg tega pa v jabolkih najdemo še dušične snovi, oporne snovi (tanini), barvne snovi, hlapne snovi in enzime
* pH vrednost ploda jabolk je od 3,0 - 4,1
* Kalorična vrednost jabolka je majhna: 100 g ploda ima 52 - 64 kcal.
Kaj vse zmorejo jabolka?
Jabolka so najboljša preventiva ...
... ZA BOLJŠE DELOVANJE SRCA
3x dnevno pijemo svež jabolčni sok pol ure pred jedjo ali uro po jedi
... HUJŠANJE
zjutraj na tešče spijemo kozarec vode, v katero zamešamo žličko ali dve jabolčnega kisa (to počnemo vsaj mesec dni)jemo čim več svežih jabolk med obroki - pijemo nesladkan čaj iz jabolčnih olupkov (še bolje učinkuje, če dodamo še brezovo listje in čaj iz pomarančne lupine ali bezgovo cvetje)
... PROTI KAŠLJU IN BOLEČINAM V PRSIH
več časa jemo čim večkrat pečena kisla jabolka
... ZA UTRJEVANJE DLESNI
vsak dan pojemo 1- 2 x dnevno (dopoldan in zvečer) eno neolupljeno jabolko
... ZA BOLJŠO PREBAVO
jemo (predvsem pozimi) pečena ali kuhana jabolka ali jabolčni kompot
... ZA BOLJŠE SPANJE, ZA POMIRJANJE IN PROTI DEPRESIJI
pijemo večkrat dnevno svež jabolčni sok z medomjemo solato iz jabolk in banano, ki jo prelijemo z medom in limoninim ali pomarančnim (svežim) sokom
pijemo nekaj časa čaj iz jabolčnih olupkov
pred spanjem si pripravimo kopel z dvema litroma dobrega domačega jabolčnega kisa, ki ji po možnosti dodamo še en liter čaja iz brinovih jagod
... ZDRAVLJENJE OŽULJENIH ALI RAZJEDENIH DELOV KOŽE
naribamo primerno količino svežih, dobrih jabolk, kanemo v zmes nekaj kapljic svežega limoninega ali pomarančnega soka in morda še olja, ki ga lahko uporabljamo tudi za nego kože in ga imamo pač doma (npr. olivno ali mandljevo olje), vse skupaj zmešamo in napravimo oblogo, ki jo prekrijemo z vato, gazo ali bombažno krpo (npr. plenico) in vse pustimo delovati približno pol ure ali tudi več, potem pa kožo umijemo s kamiličnim čajem, v katerega smo kanili kapljico limoninega soka (s kamiličnim čajem smo si kožo predhodno tudi očistili)
... ZA DOBRO PREKRVAVITEV LASIŠČA IN PROTI IZPADANJU LAS
jabolka kuhamo kakor za kompot, le z manjšo količino vode, dodamo čaj (ali še bolje svež sok) iz brezovih listov in z dobljeno zmesjo natiramo in masiramo lasišče in pustimo delovati vsaj uro
... PROTI REVMATIČNIM BOLEČINAM V SKLEPIH
čez noč obložimo obolela mesta s platnenimi krpami, namočenimi v jabolčni kis, ki jih rahlo ožmemo. Pričvrstimo jih s suhimi flanelnimi ali volnenimi povoji
... ZA BLAŽITEV POSLEDIC OPEKLIN
jabolka skuhamo na mleku in zmes polagamo na prizadete dele kože. Čez položimo platnene krpe in oblogo (previdno) menjamo
... PROTI VNETJU LEDVIC
vsak dan spijemo po 2 - 4 žličke jabolčnega kisa, razredčenega v kozarcu vode
... PROTI MOZOLJEM
s čistim jabolčnim kisom navlažimo vsak mozoljček ali ranico 5 - 6 x dnevno, pa bodo izginili v 2 - 5 dneh
... ZA KREPITEV ODPORNOSTI IN ZA BOLJŠO KONCENTRACIJO
vsak dan spijemo pol ure pred zajtrkom ali kosilom kozarec vode, v katero zamešamo košček kvasa, žličko ali dve medu in 1 - 2 žlički jabolčnega kisa.
... JABOLČNI DAN
Zajtrk: kozarec jabolčnega soka iz svežih jabolk, kateremu dodamo sok polovice limone
Kosilo: čaj iz jabolčnih olupkov, oslajen z medom
Večerja: tri kuhana ali pečena jabolka, oslajena z medom ali javorjevim sirupom.
POMAGA PRI: hujšanju, depresiji, čiščenju celotnega organizma, revmi, boleznih srca in ožilja, spodbuja boljše delovanje jeter, žolča, želodca, ledvic in trebušne slinavke, krepi organizem itd.
Sestavine jabolka in količine
* Ogljikovi hidrati /sladkorji/- fruktoza: 3,8 – 7,8 %
- glukoza : 0,9 – 3,0 %
- saharoza: 1,4 – 4,0 %.
* Celuloza je sestavni del celične membrane: 1,2 – 3,3 %
* Pektinske snovi so pomembne za trdnost tkiva in za pripravo želejev: 0,4 – 1,1 %
* Organske kisline so poleg sladkorjev pomembne za okus jabolka: 0,2 – 1,6 %
* Maščobe kot voščena prevleka plodu: 0,3 – 0,4 %
* Vitamini A (karotin), B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (pantotenska kislina), PP (amid nikotinske kisline), B6 (piridoksin), H (biotin) in C (askorbinska kislina)
* Mineralne snovi so kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, žveplo, klor, železo, mangan, baker, aluminij, jod, bor, silicij in drugi
* Poleg tega pa v jabolkih najdemo še dušične snovi, oporne snovi (tanini), barvne snovi, hlapne snovi in enzime
* pH vrednost ploda jabolk je od 3,0 - 4,1
* Kalorična vrednost jabolka je majhna: 100 g ploda ima 52 - 64 kcal.
Jabolka so zaradi svoje razširjenosti in dostopnosti pogosto na naših mizah: v zavitkih, narastkih, kompotih in drugih sladicah. Lahko jih skuhamo v čežano, ki v zamrzovalnikih počaka tudi do pol leta. Iz zmletih in stisnjenih pridelamo jabolčni mošt, ki ga lahko del namenimo tudi za zelo zdrav jabolčni kis (tudi vsestransko čistilo!), "odpadke" mošta lahko porabimo za žganje. To pa je le nekaj namigov ...
Jabolko je zelo uporabno, zdravo in tudi okusno živilo! Zgodnje sorte (beličniki) so nam že na voljo. Ne dovolimo, da nam gnijejo pod drevesi, saj lahko našemu organizmu naredijo veliko dobrega.
Še okusen in preprost recept za konec: miške z jogurtom in jabolki
Sestavine:
1 jogurt2 jogurtova lončka moke
2 jajci
3 žlice sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 pecilni prašek
Jajca in ves sladkor penasto umešamo in dodamo jogurt. Na koncu dodamo moko, v katero smo prej zmešali pecilni prašek. V maso naribamo jabolko ali dve, lahko dodamo tudi malo ruma in rozin, namočenih v rumu. Testu dodamo ščepec soli. Malo pustimo počivati, da naraste. Med tem segrejemo olje. Z žlico oblikujemo miške in jih polagamo v olje. Rjavo zlate barve polagamo na prtiček, ki popije odvečno maščobo. Po želji potresemo s sladkorjem v prahu.
Povzeto po spletnih straneh:http://www.elle.si/lifestyle/telo-in-duh/jabolko_zdravje_iz_narave-19377.aspx
http://www.moje-zdravje.com/slo/ZdravjeIzNarave/Jabolka/
http://www.fit-on.net/zdravilne_lastnosti_jabolk-103808-4502-a.html