Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Karitas Celje za pomoč v stiskah

Sociala | 06.07.2010, 10:28 Marta Jerebič

Predstavniki Škofijske Karitas Celje so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili svoje delo v tem letu. Spregovorili so tudi o tovornjaku pomoči za Makedonijo. Zbrana oblačila bodo preko dobrodelne organizacije Makedonske pravoslavne Cerkve Milosrđe prejeli ljudje v Skopju in okolici.

Celjska Karitas se bo tudi letos pridružila vseslovenski akciji Otroci nas potrebujejo. Preko župnijskih Karitas bodo za otroke pripravili pakete šolskih potrebščin, tokrat je naročil zanje več kot 1500, drugi del pomoči pa vključuje denarno podporo pri plačilu delovnih zvezkov.

Generalni tajnik Škofijske Karitas Celje Matej Pirnat je povedal, da se število prošenj ljudi, ki so v stiskah močno povečuje. V prvi polovici leta so tako prejeli že kar 500 prošenj za pomoč, lani pa v vsem letu 580. Za pomoč pri plačilu položnic so v prvem delu letošnjega leta namenili že skoraj 41 tisoč evrov, v istem obdobju lani pa manj kot 13 tisoč evrov.

Vedno večja solidarnost med ljudmi

Znamenja upanja Pirnat vidi v vse večjem številu župnijskih Karitas in večanju števila prostovoljcev, med njimi tudi mladih: „Eno zelo lepo znamenje upanje pa je to, da smo po 31 osnovnih šolah v škofiji Celje nabrali skoraj 3000 zvezkov, ki jih bomo lahko vključili v pakete pomoči otrokom.“ Ob tem je Matej Pirnat poudaril vedno večjo solidarnost in pripravljenost ljudi priskočiti na pomoč: „Na eni strani opažamo to, da se stiske večajo, da so stiske zelo različne, da so stiske tudi v okoljih, ki še imajo neke redne dohodke pa so ti prenizki, da bi z njimi ljudje lahko pokrili vse življenjske potrebščine, na drugi strani pa je ta krščanska dobrodelnost in solidarnost v slovenskih ljudeh še zelo živa in se zahvalimo vsem tistim, predvsem tistim ubogim vdovam, ki si odtrgajo od svojih usta zato, da lahko pomagajo tistim, ki imajo še manj kot oni sami.“ Znamenje solidarnosti z ljudmi, ki so še v večji stiski kot pri nas, pa bo prav gotovo tudi tovornjak pomoči, ki bo jutri krenil proti Makedoniji.

 

Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...