Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Kardinal Kurt Koch (foto: ARO)
Kardinal Kurt Koch

Novi predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov je Švicar Kurt Koch

Papež in Sveti sedež | 01.07.2010, 13:46 Marta Jerebič

Vatikan je danes uradno objavil še eno pričakovano spremembo v vodstvu najpomembnejših ustanov rimske kurije. Papež je namreč sprejel odstop predsednika Papeškega sveta za edinost med kristjani, nemškega kardinala Walterja Kasperja. Na to mesto je imenoval 60-letnega švicarskega škofa Kurta Kocha in ga hkrati povišal v nadškofa.

Kurt Koch se je rodil leta 1950 v kantonu Luzern. Teologijo je študiral v Luzernu in Münchnu, pozneje pa je na teološki fakulteti univerze v Luzernu predaval dogmatiko in liturgiko. Za škofa v Baslu je bil imenovan leta 1995, posvetil ga je Janez Pavel II. Od leta 2002 je bil član Papeškega sveta za edinost kristjanov. Od leta 2007 do 2009 pa je bil predsednik švicarske škofovske konference.

Nadškof Koch je v včeraj objavljenem pismu pojasnil, da ga je papež že februarja vprašal, ali bi bil pripravljen prevzeti to nalogo. Po njegovih besedah je za Benedikta XVI. zelo pomembno, da vodenje sveta prevzame nekdo, ki ima neposredne izkušnje s cerkvenimi skupnostmi, ki so izšle iz reformacije. S tem je papež znova pokazal, da mu ni pri srcu le ekumenizem s pravoslavnimi, ampak tudi s protestanti. Nadškof Koch v svojem pismu obžaluje vse večje protirimsko razpoloženje in zavrača v javnosti razširjeni očitek, da se hoče papež vrniti v obdobje pred reformo 2. vatikanskega koncila. Poudarja, da Benedikt XVI. nikakor noče voditi Cerkve nazaj, ampak bolj v globino.

„Zame je velika čast, da me je papež imenoval na to mesto. Zelo je pomembno za Cerkev, saj se je po drugem vatikanskem koncilu začel ekumenski dialog in tudi odnosi z Judi“

Nadškof Koch je v pogovoru za Radio Vatikan še povedal, da je pri ekumenskem dialogu treba bolj poglobiti razpravo o tem, kaj je Cerkev – s katoliškega, protestantskega in pravoslavnega vidika, saj je bilo v zgodovini več razkolov. Poleg tega pa bo treba poglobljeno spregovoriti še o zakramentih in apostolskem nasledstvu.

Novemu predsedniku je že čestitala švicarska škofovska konferenca, ki je poudarila njegovo teološko znanje, odlične vezi v ekumenskih odnosih, družbenih vprašanjih in v odnosih med Cerkvijo in državo. Zadovoljstvo nad tako izbiro so že izrazile tudi nekatere protestantske skupnosti.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.