Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pevci Prešmentani faloti iz Stoperc (foto: Vesna Sever)
Pevci Prešmentani faloti iz Stoperc

Se moraš veseliti in Boga častiti

Oddaje | 15.06.2010, 06:48

Oddajo iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo na temo Slovenskega evharističnega kongresa in gesla Evharistija – Božji dar za življenje, pletli z nabožnimi pesmimi ter napevi o kmečkem stanu in delu.

Največji dogodek Cerkve na Slovenskem v letu 2010 smo tako obeležili tudi v oddaji, v kateri ima prostor slovenska ljudska glasba.

Pesmi Jurija Vodovnika, našega skomarskega pevca, zabavnjaka in novičarja so raztresene ne samo po celotnem Pohorju, ampak po vsej Sloveniji. Opevajo tisto plat življenja, ki se zrcali v vsem petem izročilu; izrisano podobo človeka in njegovega prostora, njegovega vsakdana, njegovih zgod in nezgod, radosti in razočaranj, napak, slabosti in vrlin. Pesem o pohorskem kmetu so zapeli mladi pevci s Keblja. O kmečkem stanu so prepevali pevci iz Žetal v Halozah in Jesenic na Dolenjskem.

S Štefko Gracej, eno od pevk s Tinja, smo se pogovarjali o kruhu. Pevke s Tinja pa so zapele Vodovnikovo pesem o ženi. Zakonca Micka in France Anzeljc, po domače Petračeva, sta spregovorila o mlinih, mletju žita, peki prajšč in kolačev na Blokah. Na pevska vprašanja Kako kmetič poseje svoj oves, kako ga požanje in omlati, pa kako spi pri svoji ženki,… so odgovorili pevci s Tovstega vrha pod Gorjanci.

Micka in France Anzeljc, po domače Petračeva z Blok
Micka in France Anzeljc, po domače Petračeva z Blok © Vesna Sever

Pevci Prešmentani falotje iz Stoperc so z glasovi naprej, čez, prvim in drugim basom, zapeli napev o treh kapljah Jezusove krvi. Pesem o mladem mlinarju, ki je jemal prevelike merce in zato moral dajati Bogu rajtango, je zapela Ančka Lazar, po domače Vintarjeva iz Zagorice. Pevke s Ponikve pri Žalcu so zapele šaljiv napev o dekli, ki je pekla kruh od ponedeljka do petka, pevci iz Bučečovcev pa o ubogem kmetu.

Mladi pevci s Keblja
Mladi pevci s Keblja © Vesna Sever

Za vse kar nam narava da, se moramo zahvaliti Bogu, je vsebina napeva, ki so ga zapele pevke iz Turnišča. Slišali smo tudi napeva o Mariji romarici. Enega so zapele pevke iz Odrancev, drugega, ki izraža misel, da je skromen in dobrohoten človek moralno višji od bahavega in trdosrčnega bogatina, pa pevki iz Zgornjega Senika.

V oddaji so se oglasili tudi godci; Jože Zajc z Vidma z violinskimi citrami, Godci ljudskih viž pri Kulturno-umetniškem društvu Triglav s Slovenskega Javornika in skupina Marko banda iz Beltincev.

Prisluhnite oddajam PZGZ.

Pevci iz Bučečovcev
Pevci iz Bučečovcev © Vesna Sever

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.