Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič
Jure Sešek vodi program s prizorišča (foto: ARO)
Jure Sešek vodi program s prizorišča

Video: Jutranje prebujanje celjskega stadiona

| 13.06.2010, 07:51

Do slovenskega evharističnega kongresa in razglasitve Alojzija Grozdeta za blaženega nas loči le še nekaj ur. Uvodni program na celjskem stadionu se bo začel ob 9.00 uri, že vse od 6.00 ure naprej pa lahko na naših radijskih valovih spremljate utrip dogajanja na stadionu. Neposredno bomo prenašali tudi celotno slovesnost.

Današnja slovesnost v Celju naj bi po predvidevanjih organizatorjev privabila najmanj 25 tisoč romarjev. Napovedanih je 400 avtobusov, 3 tisoč 500 romarjev bo pripotovalo s posebnimi vlaki, ki bodo pripeljali iz Sevnice, Litije. Sv. Roka ob Sotli, Škofje Loke, Murske Sobote, Rakeka, Jesenic, Gornje Radgone in Kranja. Vlak iz Litije ima zaradi tehničnih težav manjšo zamudo, vsi ostali pa v Celje prihajajo po predvidenem voznem redu.

Sicer pa bo uvodni program sestavljen iz treh krajših pričevanj o pomenu evharistije. V tem uvodnem programu bomo prisluhnili pesmim, pričevanjem, čez pol ure pa bodo mladi na stadion prinesli milostno podobo Marije Pomagaj z Brezij, ki že tri dni roma po Sloveniji.

Slišati bo tudi pritrkovalce iz župnije Šentpeter - Otočec in glasbeno skupino, ki jo sestavljajo pevci iz naših škofij: Petra Stopar, Ingrid Müller, Marjan Bunič, Tadej Sadar, Janez Ferlež, Boštjan Čuvan, Andreja Frelih in Alek Zwitter. Predstavili se bodo tako skupaj kot tudi kot solisti. Uvodni program bosta povezovala radijska voditelja Nataša Ličen in Matjaž Merljak.

Vaja glasbenikov SEK 2010
Vaja glasbenikov SEK 2010 © ARO

Gost drugega dela uvodnega programa bo misijonar na Madagaskarju Pedro Opeka, ki bo spregovoril o tem, kako moč za svoje delo črpa iz evharistije. Prepričan je, da je Slovenski evharistični kongres zgodovinski dogodek za Slovenijo, Slovence in Slovensko Cerkev.

„Vsi se čutimo povezani. Želim, da bi današnji dan pomagal, da bi bili bolj bratje med seboj, da bi bolj delali v skupno dobro. Današnji shod naj bo prenova vsakega, ki bo danes tukaj, in bo šel tak prenovljen, vesel in srečen domov. Vsakič ko stopimo v cerkev, se prepustimo Jezusovemu Duhu, da nas prenovi. Evharistija ne sme biti navada, prejemanje evharistije nas mora prenavljati, mora po nas izboljševati svet.“

Misijonar Peter Opeka
Misijonar Peter Opeka črpa moč za svoje delo v Evharistiji © ARO

Video utrinek jutranjega dogajanja na stadionu v Celju.
Pripravila sta ga Jaka Novak in Izidor Šček.

Osrednji dogodek evharističnega kongresa bo sveta maša, med katero bo papežev posebni odposlanec vatikanski državni tajnik kardinal, Tarcisio Bertone, Alojzija Grozdeta razglasil za blaženega. Kot je še povedal voditelj odbora za bogoslužje, Alojz Kačičnik, bo po obhajilu potekala evharistična procesija. Za petje med mašo bo poskrbel množičen pevski zbor, ki ga bo sestavljalo več kot 1300 pevcev.

Sodelavci in reditelji so jutro začeli s sveto mašo
Sodelavci in reditelji so jutro začeli s sveto mašo © ARO

In še nekaj logističnih napotkov. Tisti, ki se v Celje odpravljate z avtomobili, boste lahko parkirali na parkiriščih trgovskih centrov ob Mariborski cesti. Voditelj pododbora za logistiko Jure Levart ob tem vsem priporoča, da se držite navodil rediteljev in informatorjev, predvsem pa poskrbite za zaščito pred soncem. Vsem udeležencem bodo na stadionu delili tudi plastenke z vodo. Levart tudi dodaja, naj se organizirane skupine držijo skupaj, reditelji in informatorji pa so tisti, na katere se lahko obrnejo za vse informacije.

Vabljeni k ogledu fotogalerije jutranjega utripa stadiona Arena Petrol!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.