Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik

Tudi hrana varuje pred slabimi vplivi sonca

| 11.06.2010, 08:46

Vroči, sončni dnevi so v zadnjih dneh morda komu otežili dobro počutje. Veselili smo se jih, toda velja previdnost. Pripekajoče sonce je lahko nevarno za kožo in oči. Ste vedeli, da rešitev lahko poiščemo tudi v pravi izbiri hrane. Če vas zanima, kako se lahko zaščitimo tudi s pravilno izbiro tistega, kar zaužijemo, preberite spodnje vrstice in poslušajte posnetek pogovora s strokovnjakinjo za prehrano, Marijo Merljak.

Zaščita za oči

Ko govorimo o zaščiti pred škodljivimi vplivi sonca in posledično vročino, najprej pomislimo na kreme za kožo in sončna očala, ki so za zaščito oči seveda nepogrešljiva. Pa veste, da je modro poiskati pomoč tudi v pravilni izbiri hrane.

V poletnem času je veliko alergij na očeh, pogosto je solzenje, bleščanje, več je sive mrene in drugih težav. Med vročimi, poletnimi dnevi se močno povečata oksidacija in dehidracija. Večje število prostih radikalov načenja zdrava elastinska in kolagenska vlakna. Prav tako ovirajo mehanizme za obnovo in popravilo celic. Omenjene težave lahko preprečimo z rednim in zadostnim uživanjem sadja in zelenjave.

Najprej omenimo špinačo. V njej so antioksidanti, ki močno znižujejo učinek prostih radikalov. V špinači je, povedano zelo preprosto, nekaj deset snovi, ki preprečujejo nastanek raka. „Razorožijo“ proste radikale. Poleg špinače naj bo na krožnikih čim več tudi bučk, oranžnih paprik, čebule, korenja, brokolija.

Več raziskav je potrdilo, da sočasno uživanje raznovrstne hrane (špinače, paradižnika, korenja, krompirja...) zmanjša sivo mreno za 40 odstotkov.

Borovnice
Borovnice © ARO

Zaščita kože

V naravi je vrsta hranil za zaščito kože. Pomembne so borovnice, ki imajo izredno veliko antioksidativno moč. Imajo ključno vlogo pri zaviranju staranja, blažijo vnetja in spodbujajo nastanek kakovostnega kolagena. Vidni znak izboljšave so zmanjšani kolobarji okrog oči. Podobno vlogo ima tudi drugo jagodičje, brusnice, maline, robidnice, ribez, rdeče grozdje, tudi rdeča pesa in jajčevec. Za gladko kožo uživajmo por, česen in ingver. Poškodbe kože zaradi sonca pa zmanjšuje, preprečuje tudi zeleni čaj.

Vitamina C in D

Ne pozabimo na vitamina, poleti je posebej pomemben vitamin C, ki se iz telesa zelo hitro izloči. Poleti pijmo veliko tekočine, najbolje vode z limoninim sokom. Zanimivo pa je pripomniti še to. Poleti se, posebej ob sončenju, zaščitimo s kremo, s tem pa onemogočimo naravno nastajanje vitamina D. Zaščititi se moramo, ne pozabimo pa na hrano, s katero dodatno vnesemo vitamin D v naše telo. Kje ga najdemo, pa boste slišali v posnetku pogovora s strokovnjakinjo za prehrano. Preizkusite, če nasveti deluje. Izgubiti ne moremo ničesar, lahko le pridobimo.

Jagode
Jagode © ARO

 

 

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...