Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Petra StoparPetra Stopar

Tudi hrana varuje pred slabimi vplivi sonca

| 11.06.2010, 08:46

Vroči, sončni dnevi so v zadnjih dneh morda komu otežili dobro počutje. Veselili smo se jih, toda velja previdnost. Pripekajoče sonce je lahko nevarno za kožo in oči. Ste vedeli, da rešitev lahko poiščemo tudi v pravi izbiri hrane. Če vas zanima, kako se lahko zaščitimo tudi s pravilno izbiro tistega, kar zaužijemo, preberite spodnje vrstice in poslušajte posnetek pogovora s strokovnjakinjo za prehrano, Marijo Merljak.

Zaščita za oči

Ko govorimo o zaščiti pred škodljivimi vplivi sonca in posledično vročino, najprej pomislimo na kreme za kožo in sončna očala, ki so za zaščito oči seveda nepogrešljiva. Pa veste, da je modro poiskati pomoč tudi v pravilni izbiri hrane.

V poletnem času je veliko alergij na očeh, pogosto je solzenje, bleščanje, več je sive mrene in drugih težav. Med vročimi, poletnimi dnevi se močno povečata oksidacija in dehidracija. Večje število prostih radikalov načenja zdrava elastinska in kolagenska vlakna. Prav tako ovirajo mehanizme za obnovo in popravilo celic. Omenjene težave lahko preprečimo z rednim in zadostnim uživanjem sadja in zelenjave.

Najprej omenimo špinačo. V njej so antioksidanti, ki močno znižujejo učinek prostih radikalov. V špinači je, povedano zelo preprosto, nekaj deset snovi, ki preprečujejo nastanek raka. „Razorožijo“ proste radikale. Poleg špinače naj bo na krožnikih čim več tudi bučk, oranžnih paprik, čebule, korenja, brokolija.

Več raziskav je potrdilo, da sočasno uživanje raznovrstne hrane (špinače, paradižnika, korenja, krompirja...) zmanjša sivo mreno za 40 odstotkov.

Borovnice
Borovnice © ARO

Zaščita kože

V naravi je vrsta hranil za zaščito kože. Pomembne so borovnice, ki imajo izredno veliko antioksidativno moč. Imajo ključno vlogo pri zaviranju staranja, blažijo vnetja in spodbujajo nastanek kakovostnega kolagena. Vidni znak izboljšave so zmanjšani kolobarji okrog oči. Podobno vlogo ima tudi drugo jagodičje, brusnice, maline, robidnice, ribez, rdeče grozdje, tudi rdeča pesa in jajčevec. Za gladko kožo uživajmo por, česen in ingver. Poškodbe kože zaradi sonca pa zmanjšuje, preprečuje tudi zeleni čaj.

Vitamina C in D

Ne pozabimo na vitamina, poleti je posebej pomemben vitamin C, ki se iz telesa zelo hitro izloči. Poleti pijmo veliko tekočine, najbolje vode z limoninim sokom. Zanimivo pa je pripomniti še to. Poleti se, posebej ob sončenju, zaščitimo s kremo, s tem pa onemogočimo naravno nastajanje vitamina D. Zaščititi se moramo, ne pozabimo pa na hrano, s katero dodatno vnesemo vitamin D v naše telo. Kje ga najdemo, pa boste slišali v posnetku pogovora s strokovnjakinjo za prehrano. Preizkusite, če nasveti deluje. Izgubiti ne moremo ničesar, lahko le pridobimo.

Jagode
Jagode © ARO

 

 

Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media) Pokojni zaslužni papež Benedikt XVI. (photo: Vatican Media)

Nič več v treh krstah

Vatikan je predstavil prenovljen bogoslužni obrednik za papežev pogreb. Nastal je na Frančiškovo pobudo, ki želi, da obred papeževega pogreba bolje odraža položaj voditelja Katoliške cerkve kot ...

Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc) Robert Friškovec (photo: Rok Mihevc)

Sočutje ni pasivnost

Med 17. in 23. novembrom se po vsem svetu vsako leto v okviru Katoliške cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti obhaja teden zaporov. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali ...