Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Marjana DebevecMarjana Debevec

Premiera filma Duhovni poklic

| 01.06.2010, 10:52 Marta Jerebič

V dvorani župnije Ljubljana – Koseze bo nocoj potekala premiera filma Duhovni poklic. Sestre frančiškanke Marijine misijonarke so v letu duhovnikov in priprav na slovenski evharistični kongres s pomočjo dobrotnikov in prijateljev pripravile sklop kratkih filmov, ki predstavijo duhovniški, redovniški, diakonski in misijonarski poklic.

Kaj bi lahko sester FMM naredile v letu duhovnikov in v pripravi na evharistični kongres smo se vprašale pred dobrim letom sestre in tudi jaz med njimi?

Rekle smo si, to kar mnogi sanjajo v Cerki, tisti, ki delajo z mladimi in prebujajo duhovni poklic: film, ki bi mlade vzpodbudil, da razmišljajo o duhovnem poklicu.

Brez sredstev pa se ne da nič narediti. Nekdo nam je prišepnil, da obstajajo dobrotniki, ki podprejo določene projekte v Cerkvi. Obrnila sem se na njih, če bi lahko finančno podprli kakšen film, morda o krščanstvu, o Cerkvi na Slovenskem ali pa za mlade, predstavitev duhovnih poklicev. Navdušili so se za projekt DVD duhovni poklic in nam nekaj skromnih sredstev podarili.

S prijateljema Mirjam in Ubaldom Trnkoczyevima smo začeli snovati scenarij. Odločila sem se, da predstavim vsak duhovni poklic posebej. Tako je nastal sklop petih filmčkov, ki jih lahko gledamo kot celoto 28 minut ali posamično in so vzpodbuda za pogovor z mladimi o duhovnem poklicu, ki naj bi sledil po predvajanju filma o poklicu duhovnika, redovnika, redovnice, diakona in laiškega misijonarja. Filmi so torej namenjeni mladim in so zgrajeni na močnih pripovedih nastopajočih. Kako smo jih izbrali? Nismo naredili bitke talentov, ampak smo se odločili, da izberemo predstavnike izmed 900 ljudi, ki živi pri nas duhovni ali misijonski poklic. Pomembno nam je bilo pristno pričevanje, ki odpira temo za pogovor, o določenem poklicu ali o vseh 35 redovih na Slovenskem ali kako živeti duhovni poklic in se zanj odločiti. Potrebno pa je bilo pripoved spraviti v filmsko sliko, v simbolično zelo poenostavljeno pripoved, kar ni lahko.

Zahvaljujem se vsem, ki so pri filmu sodelovali, bili odpreti srce svojega doma! Naj ne pozabim povedati, da je filmčke in DVD zaželjeno kopirati.

Vabljeni nocoj vsi, ki vas zanima duhovni poklic, mladi, ki iščete svojo pot in vsi, ki ste mladi po srcu: ob 20. uri v župnijsko dvorano v Kosezah, v Ljubljani!

Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona) Srb Nemanja Majdov je prekršil pravila, ker se je pokrižal (photo: posnetek zaslona)

Ker se je pokrižal, so ga suspendirali

Srbski judoist Nemanja Majdov je sporočil, da je dobil petmesečno prepoved nastopanja zaradi kršenja verskih pravil Svetovne judoistične zveze na nedavnih olimpijskih igrah v Parizu.

Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280) Rešitev je morda bližje, ko si predstavljate! (photo: Pixabay / ai generated 8927480_1280)

Vas boli hrbet? Spremenite navade.

Več kot polovica ljudi se v življenju vsaj občasno sreča z bolečinami v hrbtu, mnogi zaradi njih hudo trpijo. Rešitev je v resnici zelo preprosta, kar potrjujejo zdravniki, kirurgi in terapevti.

Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki) Cerkev bl. Antona Martina Slomška (photo: Facebook Župnija Košaki)

25 let Župnije Maribor Košaki

Župnija bl. škofa Antona Martina Slomška – Maribor Košaki je bila ustanovljena 15. avgusta 1998. Ob svojem drugem pastoralnem obisku v Sloveniji je sedaj že sv. papež Janez Pavel II., 19. ...