Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc
Križ (foto: www.creativemyk.com)
Križ

Evropsko sodišče ta teden o križih v Italiji

| 28.06.2010, 09:48

Evropsko sodišče bo v sredo obravnavalo pritožbo glede prepovedi obešanja križev v javnih prostorih v Italiji. Evropske škofovske konference so v preteklih dneh, kot smo že poročali, podprle italijansko škofovsko konferenco, ki trdi, da je priznavanje vrednote križa pravzaprav znamenje verske svobode in izročil narodov.

Predsednik italijanske škofovske konference, genovski nadškof kardinal Angelo Bagnasco, je udeležencem okrogle mize s temo "Vrednote in pravice - primer razpelo", ki jo je v Rimu pripravilo združenje Krščanski humanizem, poslal svoje pismo. Po njegovem mnenju moramo ob pričakovanju razsodbe evropskega sodišča javnost opozoriti na pomen, ki ga ima križ v učilnicah glede na verska čustva narodov in izročila evropskih dežel.

Prav glede tega je vodstvo italijanske škofovske konference nedavno objavilo izjavo, v kateri med drugim poudarja, da križ v razredu ni niti vsiljevanje niti znamenje izključevanja, ampak je prej izraz izročila, ki ga vsi poznajo in priznavajo, zaradi njegove duhovne vrednosti in kot znamenje istovetnosti, ki je odprta za dialog z vsemi ljudmi dobre volje, znamenje podpore potrebnim in vsem, ki trpijo, ne glede na njihovo vero, etnično pripadnost ali narodnost. V sporočilu je kardinal Bagnasco še pojasnil, da laičnost ne obsega izključevanje verskih simbolov z javnih krajev: šol, sodišč in zaporov. Kot primer je navedel govor papeža Benedikta XVI. na 56. narodnem kongresu italijanskih katoliških pravnikov. Zdrava laičnost po njegovih besedah pomeni, da država ne gleda na religijo le kot na posameznikovo čutenje, ki naj bo omejeno zgolj na področje zasebnega, ampak kot na obliko navzočnosti javne skupnosti.

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...