Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Žirovske čipke (foto: ARO)
Žirovske čipke

Evropa v čipki

Slovenija | 10.05.2010, 16:20

V drugi majski rubriki „Zakladi naše dediščine“ smo imeli v gosteh klekljarici iz Žirov, predsednico tamkajšnjega Klekljarskega društva „Cvetke“ Marico Albreht in članico Hildo Pečelin. Slednja je med pogovorom klekljala in s pozvanjanjem klekljev v naše radijsko druženje vnesla poseben čar.

Kraj umetniškega ustvarjanja

Kraj Žiri, ki leži na stičišču treh pokrajin: Gorenjske, Primorske in Notranjske, je na prehodu iz 19. v 20. stoletje poleg čevljarstva močno zaznamovalo tudi klekljanje, ki je bilo tedaj pomemben dodatni vir zaslužka številnim družinam. Žiri so ob Idriji in Železnikih danes eden od treh klekljarskih centrov v Sloveniji. Pred kratkim so se sklenili že 4. Slovenski klekljarski dnevi, letos z naslovom Evropa v čipki. Učenci klekljarske šole so izdelali zastave in grbe glavnih mest evropskih držav. Izdelava čipke po sliki je bilo težko in zahtevno delo, ki je od 27 članov Klekljarskega društva, ki so se lotili te naloge, zahtevalo več kot 10 000 ur trdega in natančnega dela.

100 letna tradicija

Leta 1906 so v Žireh ustanovili Čipkarsko šolo, ki vse od takrat deluje neprekinjeno. Zanimanje mladih je veliko, vsako leto šolo obiskuje več kot sto učenk in učencev. Žirovske klekljarice in klekljarji so združeni v društvo, katerega osnovno poslanstvo je ohranjanje klekljanja na Žirovskem.

Organizirajo tečaje, sodelujejo s čipkarsko šolo in drugimi klekljarskimi društvi po državi. Udeležujejo se razstav in tekmovanj, kjer pogosto posegajo po najvišjih mestih. Prisotni so tudi v tujini.

Namen je ohranjati dediščino

Predsednica Klekljarskega društva iz Žirov, ki je bila tudi dolga leta učiteljica v žirovski klekljarski šoli, Marica Albreht je v pogovoru za Radio Ognjišče izpostavila veliko željo, da bi vsi ljubitelji čipk prijateljsko sodelovali: „Navsezadnje imamo vsi isti cilj – ohranjanje kulturne dediščine naših babic in dedkov,“ ter na vprašanje, kaj klekljanje spodbudi pri mladini, odgovorila: „Navadijo se vztrajnosti, natančnosti, motoričnih spretnosti, logičnega sklepanja. Vse to jim bo v življenju prišlo še kako prav.“

Slovenija, Oddaje
Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič) Ekipa DIŽ, ki pripravlja izziv Geneza23: Rok in Bogomila Černelič, Meta Halas, Benjamin Siter (photo: Rok Černelič)

Adventni izziv za zakonce

V društvu Družina in življenje (DIŽ) so pripravili adventni izziv Geneza23, ki zakoncem pomaga, da se duhovno pripravijo na božič. Poudarek spodbud, ki jih prejemajo zakonci preko elektronske ...