Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Strehovec: Cerkev je za dobrososedske odnose

Škofovska konferenca | 25.05.2010, 18:23 Petra Stopar

»Stoletno dobro sosedstvo in medsebojno spoštovanje sta neprecenljivi vrednoti, ki ju je treba varovati in ohranjati tudi pri vprašanjih urejanja meje med Slovenijo in Hrvaško«. Tako so v izjavi o arbitražnem sporazumu zapisali člani Komisije pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. V izjavi med drugim poudarjajo, da gre pri sporazumu za politično vprašanje in da je njegova razrešitev naloga politikov.

Komisija Pravičnost in mir v zvezi z arbitražnim sporazumom med Slovenijo in Hrvaško, o katerem nas 6. junija čaka referendum, pravi, da je razumljivo, da Katoliška Cerkev pozdravlja vsak napredek v sporazumnem in mirnem reševanju sporov, vendar se pri tem zaveda svetopisemskega načela, ki ga je močno poudarjal tudi papež Pavel VI. in se glasi: Mir je sad pravičnosti.

»Edina sprejemljiva rešitev je takšna rešitev, ki je pravična, ker kakršnakoli druga bi imela veliko dolgoročnih negativnih posledic in mi to smo vedno poudarjali. Mi dejansko izražamo nekakšno mero skepse do tega arbitražnega sporazuma, da bo privedel do takšne rešitve, ki jo bomo Slovenci percepirali kot pravično,« opozarja član komisije Ivan Kukar. Pojasnil je, da se Cerkev ne opredeljuje za ali proti sporazumu in da je reševanje naloga posvetne oblasti. Pri tem sta tako on kot tajnik komisije p. Tadej Strehovec opomnila na nekatera podtikanja, češ da Cerkev, papež ali Vatikan podpirajo sporazum: »To enostavno ne drži. Papež, ne Vatikan ne Katoliška Cerkev na Slovenskem prav nikoli na noben način niso rekli, da so za arbitražni sporazum«.

Komisija ljudi poziva, naj se referenduma udeležijo in glasujejo preudarno. Ob koncu je dr. Strehovec še dodal, za kaj se Cerkev poleg omenjenega zavzema, »da je za Slovenijo vprašanje izhoda na odprto morje zagotovo vitalnega pomena«.

Škofovska konferenca, Politika
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...