Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Uporabljajte varnostni pas

Slovenija | 14.05.2010, 13:06 Petra Stopar

Preventivna akcija Pripnite se in doživite, ki se bo začela v ponedeljek in bo potekala do konca maja, bo opozarjala na nujnost dosledne uporabe varnostnega pasu. Ta namreč pomembno zmanjša posledice morebitne prometne nesreče, so sporočili organizatorji akcije.

V akciji bodo sodelovali tudi policisti, ki bodo opozarjali na pomen uporabe varnostnega pasu in sodelovali s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki po šolah izvaja akcijo Pasavček, je dejal Lojze Habič s policije. V sklopu represivnih aktivnosti bodo povečali nadzor nad uporabo varnostnega pasu v vseh vozilih, tudi v tovornih in v avtobusih. „Želimo, da bi bilo čim več potnikov v vozilih ustrezno zavarovanih,“ je poudaril Habič. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu izvaja omenjeno akcijo Pasavček na šolah kot celoletni projekt. Gradijo na pozitivnih sporočilih in primerih dobrih praks, otroci pa že sami opozarjajo starše na uporabo varnostnega pasu, je dejal Bojan Žlender iz sveta.

V akciji bo sodelovala tudi Zveza združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije, ki si prizadeva, da bi poklicni vozniki bolj dosledno uporabljali varnostni pas, je dejal Zlato Zaletel iz zveze. Njihovi prostovoljci bodo voznike opozarjali na to, preden bodo speljali s parkirnega mesta pred različnimi trgovskimi centri in drugje.

Po statističnih podatkih je v prometnih nesrečah lani umrlo 20 voznikov osebnih avtomobilov, ki med vožnjo niso uporabljali varnostnega pasu. Med vožnjo je varnostni pas uporabljalo 92 odstotkov voznikov, 84 odstotkov potnikov na sprednjih sedežih, na zadnjih sedežih v osebnih avtomobilih pa 62 odstotkov potnikov. Zakon o varnostni cestnega prometa določa, da je uporaba varnostnega pasu v motornem vozilu obvezna na vseh sedežih, kjer je pas vgrajen.

 

 

Slovenija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...