Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Mesto za predsednika in njegovo ženo v varšavski stolnici sameva (foto: www.prezydent.pl)
Mesto za predsednika in njegovo ženo v varšavski stolnici sameva

Poljska se poslavlja od žrtev sobotne letalske nesreče

Slovenija | 17.04.2010, 09:41

Na Poljskem bodo ta konec tedna potekale uradne žalne slovesnosti za žrtvami tragične letalske nesreče pri mestu Smolensk na zahodu Rusije, na katerih naj bi se zbralo več sto tisoč ljudi. V Varšavi se bo v danes odvila uradna spominska slovesnost za vsemi žrtvami sobotnega strmoglavljenja, v nedeljo pa se bo dogajanje preselilo v Krakov.

V nesreči letala minulo soboto je umrlo 96 potnikov in članov posadke. Poleg predsednika države Lecha Kaczynskega in njegove soproge so bili na letalu, ki je bilo na poti na slovesnost ob 70. obletnici pokola poljskih častnikov v Katinskem gozdu, še številni vidni predstavniki poljske politike, vojske in cerkve. Strmoglavljenja ni preživel nihče.

Današnja uradna spominska slovesnost na varšavskem trgu Pilsudski se bo začela opoldne in naj bi trajala štiri ure. Ob 13. uri je predviden začetek žalne maše. Okoli 17. ure bodo nato krsti s trupli pokojnega predsednika in soproge, ki od torka ležita v predsedniški palači, odnesli v bližnjo katedralo sv. Janeza, kjer bo ob 18. uri bogoslužje, ki ga bo vodil varšavski nadškof Kazimierz Nycz. Sledilo bo še nočno molitveno bedenje.

Varšavski trg Pilsudski, poimenovan po ustanovitelju druge poljske republike Jozefu Pilsudskemu, je sicer tradicionalno prizorišče množičnih zbiranj na Poljskem. Na njem je med drugim prejšnji papež Janez Pavel II. leta 1979 vodil zgodovinsko mašo, ko je kot poglavar Katoliške cerkve obiskal svojo globoko verno domovino.

V nedeljo bo v Krakovu predvidoma sledil državniški pogreb predsednika Kaczynskega in soproge Marie, ki naj bi se ga udeležile številne visoke delegacij iz tujine. Na pogrebu bo tudi predstavnik papeža Benedikta XVI.. To bo dekana kardinalskega zbora kardinal Angelo Sodano.

V minulem tednu je bila maša zadušnica tudi v Ljubljani

Mašo zadušnico za poljskega predsednika Lecha Kaczynskega, njegovo soprogo Mario Kaczyńsko in druge žrtve letalske nesreče v Rusiji, je v ljubljanski stolnici v četrtek zvečer daroval apostolski nuncij v Republiki Sloveniji msgr. Santos Abril y Castelló.

K maši zadušnici so se zbrali ambasador republike Poljske s soprogo, člani diplomatskega zbora akreditiranega v Sloveniji, Poljaki, ki živijo v Ljubljani ali drugih mestih ter prijatelji poljskega naroda, da bi izrazili solidarnost, sožalje in bližino veleposlaniku Poljske, Piotru Kaszuba in vsemu poljskemu narodu v teh trenutkih velikega narodnega žalovanja zaradi tragične nesreče, ki je zadela poljski narod.

Vse je na začetku maše zadušnice nagovoril apostolski nuncij, ki je poudaril, da je zares strašen „ta naključni dogodek, v katerem je življenje izgubil sam predsednik Poljske, njegova soproga, mnogo drugih visokih predstavnikov parlamentarnega, družbenega, političnega in vojaškega življenja Poljske. Še bolj pa je boleče to, da se je nesreča zgodila prav v času, ko naj bi na skoraj istem kraju končno bila vrnjena čast tisočem poljskim sinovom, ki so bili na tem mestu krivično umorjeni. Sedem desetletij se je skušalo omalovaževati to dejstvo in ga pripisovati drugim, ki, v resnici, niso bili odgovorni za strašen pokol, enega največjih zločinov zagrešenih proti človeštvu. Območje Katina odmeva sedaj v srcih Poljakov z bolečino, ki ima dve osti: ena zaradi zgodovinskega zločina, druga zaradi usodnega dogodka zadnjih dni“, je poudaril apostolski nuncij.

Slovenija, Svet
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...