Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko
Lech Kaczynski z ženo Mario (foto: nn)
Lech Kaczynski z ženo Mario

VIDEO: EU v živo tudi o tragediji Poljakov

Svet | 13.04.2010, 18:23

V oddaji EU v živo smo predstavili, kaj prinaša evropski Sklad za prilagoditev globalizaciji in tudi, da se je Evropska unija odločila za usklajen boj proti raku.

Tragedija na poljskem

Tokratno oddajo smo začeli s tragično novico. V soboto je Evropo in svet zajela vest, da je strmoglavilo letalo z enim od voditeljev države članice Evropske unije. Poljska se je zavila v žalost, z njo pa tudi druge države, ki so z žalostjo sprejele novico, da je umrlo 96 ljudi. Na krovu katerega je bila vrsta visokih predstavnikov poljske politike, vojske in cerkve s predsednikom države Lechom Kaczynskim na čelu.

Spomin na žrtve nesreče so počastili tudi na sedežu zveze Nato v Bruslju. Pred zgradbo Evropske komisije, prav tako v Bruslju, so zastave članic Evropske unije spuščene na pol droga. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je ob obisku v italijanski Parmi poudaril, da je nesreča tragedija za Poljsko in Poljake. "To je šok za vse nas. Tudi zame osebno, saj sem poznal predsednika Kaczynskega in njegovo ženo," je poudaril Barroso, Kaczynskega pa označil za velikega poljskega domoljuba, ki se je boril za svobodo in solidarnost in ki je želel demokratično Poljsko v močni Evropi.

Kratka slovesnost v spomin na poljskega predsednika je potekala tudi pred sedežem Sveta Evrope v francoskem Strasbourgu. Kakih 200 udeležencev se je tragično preminulega Kaczynskega spomnilo z minuto molka, podpredsednica Sveta Evrope Maud de Boer-Buquiccio pa je ob poljski zastavi pred Palačo Evrope položila šopek rož. Zastave vseh 47 držav članic Sveta Evrope pred zgradbo so v znak žalovanja za žrtvami nesreče spuščene na pol droga.

Sožalje je izrekel tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek, ki je poudaril, da je nesreča za Evropo nepredstavljiva katastrofa. „Evropa je doživela veliko izgubo. Poljska preživlja neopisljivo tragedijo. Nikoli prej ni toliko visokih predstavnikov katere države, izvoljenih v skladu z demokratičnimi načeli, umrlo v letalski nesreči. Delali so v imenu državljanov.

Z veliko žalostjo sem sprejel tragično novico o smrti mojega prijatelja, velikega poljskega politika, predsednika Poljske Lecha Kaczyńskega. Sodelovala sva v težkih časih za Poljsko, najprej v opoziciji v gibanju Solidarność, nato v demokratični Poljski v moji vladi.

Z veliko bolečino mislim na poljske politike, uradnike, posadko in vse druge, ki so bili na tem letalu. Umrli so, ko so služili domovini, na poti na slovesnost v Katyń, kjer je bilo pred 70 leti ubitih tisoče poljskih oficirjev.

Kot Poljak žalujem skupaj z 38 milijoni državljanov Poljske. Kot predsednik Evropskega parlamenta in v imenu vseh članov našega Parlamenta bi rad izrazil naše sožalje in besede sočutja družinam tragično umrlih. Izražam tudi našo podporo vsem poljskim državljanom in poljskim oblastem."

Pogrebne slovesnosti za poljskim predsednikom Lechom Kaczynskim, ki je v soboto umrl v letalski nesreči na zahodu Rusije, bodo potekale dva dni. V soboto bo osrednja žalna slovesnost, pokojnega predsednika in njegovo soprogo pa bodo pokopali v nedeljo, so sporočili v Varšavi. Kraj, kjer bosta pokopana predsednik in njegova žena, je družina pokojnikov že izbrala, vendar ga v tem trenutku še ne morejo objaviti. Pogreba naj bi se udeležili številni predstavniki evropskih in drugih držav.

Poslanci zahtevajo ambicioznejši načrt reševanja finančne krize

Evropski poslanci niso ravno z navdušenjem sprejeli sklepov Evropskega sveta o načinih reševanja krize, v kateri se je znašlo območje evra. Predsednik Sveta Herman Van Rompuy, ki je sklepe voditeljev držav Evropske unije iz vrha 25. in 26. marca predstavil poslancem, je tako moral vzeti na znanje, da Evropski parlament zahteva bolj evropske in ambiciozne rešitve od tistih, ki so trenutno na mizi. Največ pozornosti so poslanci v svojih nastopih namenili Grčiji, kateri so ostale države ponudile pomoč v obliki posojil po obrestnih merah, ki veljajo na trgu. Tretjino denarja bi v primeru, če Grčija ne bi mogla sredstev dobiti na mednarodnih finančnih trgih, prispeval Mednarodnih denarni sklad.

V razpravah o tem, kakšen reševalni paket ponuditi Grčiji, so bile med državami Evropske unije velike razlike, je priznal Van Rompuy, a dodal, da dejstvo, da so se voditelji na koncu vendarle dokopali do dogovora, kaže, da je sposobnost EU za oblikovanje kompromisov nedotaknjena.

Sklad za prilagoditev globalizaciji

Brezposelnost je v Evropi dosegla 10 odstotkov. Sklad za prilagoditev globalizaciji je bil ustanovljen za pomoč pri preusposabljanju delavcev, ki so zaradi selitve podjetja v tretje države ostali brez zaposlitve. Od zdaj bodo sredstva na voljo tudi delavcem, ki so delo izgubili zaradi notranjega prestrukturiranja. Ali ta sredstva dosežejo tiste, ki jih najbolj potrebujejo je vprašanje, ki si ga postavlja mnogo ljudi.

Sklad za prilagoditev globalizaciji je evropsko politično orodje, ki je bilo uvedeno leta 2006 za ljudi, ki so postali brezposelni, ker se je njihovo podjetje odselilo iz Evropske unije. Pred nekaj meseci so sredstva iz tega sklada lahko prejeli tudi tisti, ki so izgubili delo zaradi notranjega prestrukturiranja podjetja. Je to učinkovito orodje za pomoč brezposelnim in ali ljudem zares pomaga, da se ponovno vključijo na trg dela, ali nekaterim pomaga na škodo drugih? Poslanec Frédéric Daerden iz skupine Socialistov in demokratov je povedal, da je prva značilnost tega sklada, da je namenjen delavcem in ne podjetjem. „To je pomemben dejavnik. To je sklad za pomoč delavcem, ki so izgubili zaposlitev zaradi prestrukturiranja, zlasti v zvezi z globalizacijo in s trenutno krizo. Država članica Evropo zaprosi za pomoč pri podpori delavcev, ki iščejo novo zaposlitev ali za potrebno usposabljanje za spremembo poklica. To torej ni podpora za podjetja ali za državo, da bi izplačevala odpravnine. Namenjeno je neposredno delavcem.“


Kmalu 18 novih poslancev

V pogajanjih za Lizbonsko pogodbo so se članice odločile, da bo imel Evropski parlament 751 sedežev; Nemčija bo sicer izgubila tri sedeže, druge države pa jih bodo skupaj pridobile 18. A 'nemški trije' bodo smeli dokončati ta mandat, zato bo morala Pogodba biti ponovno spremenjena tako, da bo omogočala, da bo Evropski parlament začasno imel 754 sedežev; to spremembo so nedavno odobrili v Odboru za ustavne zadeve.

Oddajo smo pripravili s pomočjo gradiv, ki nam jih je posredovala pisarna Evropskega parlamenta in Evropske komisije ter spletnih strani Evropskega parlamenta.

Svet, Evropska Unija
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...

Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si) Kruh je dobrina, ki ne sme manjkati na nobeni mizi (photo: dobroteslovenskihkmetij.si)

Začenja se 35. festival Dobrote slovenskih kmetij

S strokovnim posvetom - Slovenska super živila skozi letne čase - se na Ptuju začenja letošnji že 35. festival Dobrote slovenskih kmetij. Tudi letos bo dogajanje zaznamovalo celotno mesto Ptuj, ...