Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Benečija, predstavitev Trinkovega koledarja (foto: Miran Mihelič)
Benečija, predstavitev Trinkovega koledarja

Kaj bo s slovensko šolo v Špetru?

| 27.04.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Starši učencev, ki v šolskem središču slovenske Benečije Špetru obiskujejo dvojezično šolo, so zaskrbljeni, kako bo drugo leto s to šolo, ker občina še ne ureja novih prostorov.

Svet staršev in svet zavoda te edine dvojezične šole v Videmski pokrajini, sta izrazila pristojnim oblastem zaskrbljenost, ker so se morali izseliti, zaradi odloka, v katerem piše, da šolsko poslopje ni več potresno varno, za nadomestnega pa ni bilo poskrbljeno. Kljub tem lokacijskim težavam, poteka sedaj šolski pouk naprej. Bolj kot letošnji pouk pa starše in učitelje skrbi, kako bodo vse skupaj zastavili jeseni, v novem šolskem letu.

Ta največja osnovna šola v Benečiji se je, obenem, znašla tudi v največjih prostorskih težavah. Pedagogi in starši so si edini, da razredov ne morejo razkropiti po bližnjih krajih, ampak je treba tudi na začasni lokaciji, pouk v celoti organizirati v Špetru. Za to je dolžna poskrbeti občina.

Glede na to, da gre za dvojezično šolo posebnega pomena, mora ta ohraniti tudi vse vsebinske pedagoške elemente, ki lahko uspešno delujejo le kot celota v enem kraju. Posebno še zato, ker je Špeter šolski in kulturni center Benečije.

Žal pa nekatere vladajoče politične sile niso naklonjene ohranitvi ter razvoju slovenstva v Videmski pokrajini. Starši učencev so že večkrat poudarili, da polen politike ne sme nihče cepiti na glavicah vzgoje šolske mladine. Posebno so za to odgovorne občine in pokrajina. V obmejnem prostoru je učenje jezikov manjšin in sosednjih narodov, tudi v duhu evropske kulturne in gospodarske usmeritve, zato ne sme nihče kovati svoje politične kariere, z ustvarjanjem razdorov med manjšino in večino.



 Minister dr. Boštjan Žekš in predsednik vlade Borut Pahor sta se 23. aprila srečala s predstavniki dvojezičnega šolskega centra v Špetru. V začetku marca je namreč tamkajšnji župan zaradi neustreznosti predpisom o potresni varnosti izdal odlok o zaprtju poslopja. To je edina šola s slovenskim učnim jezikom v videmski pokrajini. Predstavniki so ministru in premieru izrazili močno zaskrbljenost nad zaprtjem in trenutnimi pogoji, v katerih se pouk izvaja, ki so nevzdržni. Oba sta se strinjala, da je treba nemudoma najti primernega sogovornika na italijanski strani in skupaj priti do primerne rešitve, ki bo sprejemljiva za vse, predvsem pa prijazna otrokom.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...