Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Petra StoparPetra Stopar

V medijih še vedno odmeva papeževo pastoralno pismo irskim vernikom

Cerkev po svetu | 22.03.2010, 13:45

V medijih še vedno odmeva pastoralno pismo papeža Benedikta XVI. irskim vernikom. V njem je sveti oče izrazil svojo pretresenost nad spolnimi zlorabami otrok in mladostnikov, ki so jih zagrešili duhovniki in posvečene osebe, in nad načinom, s katerim so jih obravnavali irski škofje in predstojniki verskih skupnosti. Po njegovih besedah je kljub nekaterim pozitivnim korakom, treba storiti še veliko več, predvsem pa priznati grehe, ki so bili storjeni proti nezaščitenim otrokom.

Papeževo pismo je L'Osservatore romano označil kot edinstven dogodek zaradi poguma, ki ga je v njem pokazal sveti oče. Spregovoril je namreč o pomanjkljivi vzgoji v bogoslovjih in noviciatih ter pretirani skrbi za dober ugled Cerkve. Izrazil je svojo pripravljenost, da bi se znova srečal z žrtvami, ter jih hkrati prosil, naj ne izgubijo upanja. Škofe, ki so se teh primerov nepravilno lotili, pa je pozval k iskrenosti in jasnosti.

Benedikt XVI. se v pastoralnem pismu ni izrecno dotaknil podobnih škandalov v Avstriji, Švici in na Nizozemskem, čeprav je v uvodu napisal, da so se ti primeri dogajali tudi po drugih državah. Zato so nekatera združenja žrtev izrazila svoja razočaranje, od Cerkve pa pričakujejo tudi konkretna dejanja. Ta je že napovedala Nemška škofovska konferenca, ki je izrazila pripravljenost sodelovati z državo, da bi se te zlorabe v prihodnosti preprečile. Spomnimo namreč, da so zlorabe, ki so se dogajale v cerkvenih ustanovah le majhen odstotek v primerjavi s podobnimi zločini, ki so se nad otroki vršili v drugih ustanovah, kaj šele po domovih. Naj za primer navedemo Avstrijo, kjer je bilo v nekem obdobju storjenih 17 zlorab s strani predstavnikov Cerkve ter 510 zlorab v drugih ustanovah.

Zelo pozitivno so papeževo pismo ocenili v krogih znotraj Cerkve. Irski kardinal Sean Brady, je dan objave papeževega pisma označil za "zgodovinski dan". Dublinski nadškof Diarmuid Martin pa je dejal, da papeževo pismo ni njegova zadnja beseda, ampak nov korak na poti do prenove in ozdravljenja Katoliške Cerkve na Irskem.

Predsednik nemške škofovske konference, nadškof Robert Zollitsch, je izrazil mnenje, da papeževo pismo velja za celotno Cerkev in je tudi v opomin Cerkvi v Nemčiji. Poudaril je, da je javno priznavanje krivde težko, a hkrati osvobajajoče. Podobnega mnenja je tudi avstrijski kardinal Christoph Schönborn, ki je izpostavil jasnost, s katero je papež spregovoril v pismu irskim vernikom.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...