Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Lombardi vnovič o spolnih zlorabah

Svet | 15.03.2010, 07:15

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža pater Federico Lombardi je minuli teden večkrat spregovoril o spolnih zlorabah s strani duhovnikov v Nemčiji. Ob koncu tedna pa je poudaril, da se Cerkev tudi v razburkanem morju drži jasno začrtane smeri. Pri tem je opozoril na odziv Nemške škofovske konference, na daljši pogovor s članom papeškega cerkvenega sodišča in primer duhovnika, ki so ga skušali povezati s sedanjim papežem.

Pater Federico Lombardi se je najprej ustavil pri odločitvi Nemške škofovske konference, da bo iskala resnico o stotih domnevnih primerih spolnih zlorab v svojih cerkvenih ustanovah ter pomagala žrtvam teh tragičnih dejanj, da bo okrepila preventivne ukrepe ter učinkoviteje sodelovala z oblastmi, tudi s pravosodnimi. To je papežu med petkovim obiskom predsednik Nemške škofovske konference nadškof Robert Zollitsch. Povedal je, da so pravosodne oblasti o zlorabah obvestili na lastno pobudo, posebna cerkvena preiskava pa na vlado ne vpliva, marveč je prej slednji v podporo.

„Hočemo odkriti resnico, tudi v primerih, ki so se zgodili dolgo nazaj. Žrtve imajo pravico do tega,“ je še dodal in papeža seznanil z ukrepi, ki so jih sprejeli v zvezi s tem. Na pozitivne odmeve je naletel tudi pogovor člana cerkvenega sodišča. Ta je po besedah Lombardija pojasnil, da cerkveno pravo nikakor ne prikriva spolnih deliktov, kot Cerkvi to pogosto očitajo, temveč določa, da se je s primeri spolnih zlorab treba soočiti, jih preučiti in storilce ustrezno kaznovati.

Posebna komisija pri Kongregaciji za nauk vere je v zadnjih devetih letih obravnavala tri tisoč primerov domnevnih spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov, od tega je v 300 primerih šlo za dejansko pedofilijo. V desetih odstotkih primerov, pri katerih so obstajali nesporni dokazi, je papež prevzel odgovornost in odredil laizacijo odgovornega duhovnika.

V drugo skupino sodijo duhovniki, ki so sami zaprosili za to. Lombardi je ob koncu spregovoril še o primeru, v katerega so skušali vplesti samega papeža in o primeru zlorabe, s katerim je bil seznanjen njegov brat. Primer je raziskala „munchenska nadškofija“ in izsledke objavila. Iz njih sledi, da je šlo za podtikanja. Tiskovni predstavnik svetega sedeža je ob koncu še dejal, da bo Cerkev kljub viharjem na tej poti ohranila jasno smer in strogo kaznovala zlorabe. Na področju kanonskega prava je zločin spolne zlorabe otrok vedno veljal za enega najtežjih zločinov.

 

Svet, Papež in Sveti sedež
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...