Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Naš skupni dom (VIDEO)

05.03.2010, 08:08 Matjaž Merljak

Pod tem naslovom se je v nedeljo, 21. februarja 2010, v Srenjski hiši v Máčkoljah pri Trstu odvijala prisrčna prireditev, ki jo je Slovensko prosvetno društvo Mačkolje posvetilo 100. obletnici rojstva pesnice Ljubke Šorli.

Program je s svojim petjem uvedel društveni pevski zbor pod vodstvom Samuele Bandi. Niko Tul se je v pozdravnem nagovoru spomnil posebnega odnosa, ki ga je Šorlijeva gojila z društvom in to predvsem po zaslugi njene prijateljice in sodelavke Ljube Smotlak. Med drugim je pesnica društvu ob 30-letnici njegovega delovanja, leta 1982, poklonila priložnostno pesem "Naš skupni dom" - od tu tudi naslov same prireditve. Besedo je nato prevzel David Bandelj, asistent za književnost na novogoriški univerzi, pesnik in publicist, ki je spregovoril o življenjski poti Ljubke Šorli, o njenem trpljenju, predvsem pa o njenem pesniškem svetu.

Naš skupni dom, Mačkolje, David Bandelj
Naš skupni dom, Mačkolje, David Bandelj © župnija Mačkolje
Poudaril je dejstvo, da je bila pesnica trikrat zapostavljena: kot ženska, Primorka in kristjanka. Te tri značilnosti se zrcalijo tudi v njenem pesnjenju: v lirični izpovedi ljubezni do moža - Lojzeta Bratuža, ki ji ga je odvzel fašistični teror, v ljubezni do domovine in skrbi za slovenski jezik, ki preveva njene otroške in mladinske pesmi, odraz njenega učiteljskega poklica, pravzaprav poklicanosti, ter v veri kot tolažbi, iz katere je črpala moč za odpuščanje. Bandelj se je osredotočil tudi na izredno priljubljenost njenih pesmi v primorskem prostoru. Zasluga za to gre predvsem številnim uglasbitvam - bilo naj bi jih več kot 200, a je ta številka gotovo nepopolna - ki so širile njena besedila v repertoarje otroških, mladinskih in odraslih pevskih zborov. Vzporedno s tem pa je omenil tudi zanemarjanje, ki ga je doslej osrednja slovenska književna in kulturna stroka pokazala do Ljubke Šorli. Svoj poseg je sklenil z željo, da bi Ljubka Šorli in njene pesmi dosegle pravo priznanje in veljavo v vseslovenskem in širšem evropskem obsegu.

Program prireditve so popestrili člani godalnega kvarteta Podokničarji. Štirje mladi glasbeniki, ki so svojo poustvarjalno pot začeli v novogoriški glasbeni šoli, izpopolnili pa v komornem orkestru Nova, skupaj nastopajo v tem sestavu že od leta 2006. Kot sami pravijo, so se zbrali in "pripravili zbirko romantičnih in v srce segajočih skladb, saj si dekleta zaslužijo več pozornosti". Res številno občinstvo (in ne le dekleta) zbrano v mačkoljanski dvorani so očarali in navdušili s spletom klasičnih melodij, narodnih in ponarodelih viž iz domače zakladnice ter zimzelenih svetovnih uspešnic, v razponu od Bacha do Avsenikov, preigranih v lastnih priredbah. Njihov nastop je sklenil prijeten večer v znamenju poezije, petja in glasbe, skromen poklon veliki slovenski pesnici Ljubki Šorli.

Naš skupni dom, Mačkolje, Podokničarji
Naš skupni dom, Mačkolje, Podokničarji © župnija Mačkolje

Več fotografij na spletni strani vaši Mačkolje pri Trstu.

Poglejte si video posnetek, ki so ga pripravili v Mačoljah:

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Člani laiških gibanj (photo: focolare.org) Člani laiških gibanj (photo: focolare.org)

Vatikan omejil mandat voditeljem gibanj in združenj

Papež je podpisal dekret, po katerem mandat voditeljev mednarodnih laiških gibanj in združenj ne sme trajati več kot pet let, ista oseba pa je lahko na tem položaju največ dva mandata. Izjema so ...