Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Novo šolsko leto

| 30.03.2010, 08:10 Matjaž Merljak

Eden temeljev uspešnega preživetja povojne slovenske skupnosti v Argentini je gotovo reden dopolnilni šolski sistem. Leto za leto gre skozi njegove učilnice na stotine otrok, vnukov slovenskih naseljencev. V teh tečajih pouk poteka v slovenskem jeziku. Res je, da jezik počasi peša, a požrtvovalni učitelji se trudijo, da ne bi zamrl, in da bi tudi poznanje Slovenije, njene zgodovine, zemljepisa in kulture, ostalo živo med mladino.

V Buenos Airesu se je z južno jesenjo začelo novo šolsko leto. Tudi slovenska skupnost je imela svojo otvoritveno prireditev v nedeljo, 14. marca, v Slovenski hiši in cerkvi Marije Pomagaj. Zvonec je oznanil začetek daritve. Pred duhovnikom in ministranti so stopali zastavonoše z zastavami vseh osnovnošolskih tečajev. Baragova šola iz Slovenske vasi je imela na skrbi povezavo, branje beril, prošenj in darove pri sveti maši. Petje je bilo na skrbi kolonije, ki je meseca januarja potovala v Córdobo.

Delegat slovenskih dušnih pastirjev dr. Jure Rode je daroval mašo na čast Svetemu Duhu. Med pridigo je staršem in starim staršem polagal na srce naj poglobijo ali obnovijo doma to, kar se otroci učijo v sobotni šoli; naj spoštujejo in ljubijo slovenščino ter se trudijo, da bodo otroci napredovali v znanju slovenskega jezika.

Zapustili smo cerkev in se pomaknili v vežo, kjer je bila razstava ročnih del Kolonije 2010. Na velikih listih so bile slike otrok in spremljevalcev, ki so se udeležili potovanja. Na prenosnem računalniku so se vrstile slike izletov in marsikdo je svoji družini razlagal lepe spomine preživetih dni. Med ročnimi deli so bile okrašene majčke, rožni venci in drugi spominčki.

Po ogledu smo vstopili v dvorano škofa dr. Gregorija Rožmana, da bi spoznali Piko nogavičko v izvedbi Prešernove šole s Pristave. A najprej smo odprli šolsko leto s slovensko in argentinsko himno in s pozdravom šolske referentke Zedinjene Slovenije, Alenke Prijatelj Schiffrer.

Zastor se je odprl. Nadica Kopač Grohar nas je popeljala v svet pravljic in nam predstavila zgodbo male Pike, ki stanuje čisto sama v vili Čira čara. Mama ji je umrla, z očetom pa sta jadrala dokler ga ni vihar vrgel s palube in je izginil. Zgodba torej opisuje življenje te deklice in njenih sosedov in znancev, ter razne dogodivščine.

Občinstvo se ni prav nič dolgočasilo. Pred odrom je bil »podaljšek odra«. Medtem, ko so spreminjali sceno na glavnem odru, se je igra nadaljevala na sprednjem, tako, da smo bili dve uri povsem zatopljeni v igro. Besedilo je teklo brez težav, vsi nastopajoči so odlično odigrali svoje vloge in pripomogli k daljšemu ploskanju!

Običajno je, da pri teh prireditvah nastopajo vsi otroci tečaja, pa tudi nekaj starejših. Igre so pravi didaktični pripomoček, ker se otroci naučijo mnogo novih besed in s tem povečajo besedni zaklad. Pazi se tudi na izgovorjavo, s čemer mnogo pridobijo po jezikovni plati. Vsaj enkrat vsaki dve leti pride na vrsto vsaka šola. Res je veliko truda in vloženega časa, a se izplača.

Iskrena zahvala Prešernovi šoli, voditeljici Veroniki Zurc Boh in vsem, ki sestavljajo šolsko družino. Hvala za žrtvovane ure. Dobro smo se imeli, se nasmejali in z nasmehom se tudi vrnili domov.

Začetek šolskega leta 2010, Argentina
Začetek šolskega leta 2010, Argentina © Svobodna Slovenija

 

Delovanje se je začelo tudi na Srednješolskem tečaju ravnatelja Marka Bajuka. Sprejemni izpiti so bili v soboto, 6. marca. V prvi letnik je letos vstopilo kar 33 novih dijakov. V soboto, 13. marca, je bilo vpisovanje in začetna sveta maša. Sobota, 20. marca, je bila posvečena duhovnosti, z molitvami, nagovori in premišljevanjem, v pripravi na bližajočo se veliko noč. To soboto, 27. marca, pa je tečaj začel z rednim poukom. Vsega skupaj letos tečaj obiskuje 157 dijakov, porazdeljenih med pet letnikov. Pouk poteka ob sobotah popoldan, potem, ko med tednom mladi obiskujejo redne argentinske šole.

Letos poteka 200 let od takoimenovane Majske revolucije, ko je Argentina (tedaj podkraljevina Rio de la Plata) nastopila pot odcepitve od Španije, s končnim ciljem osamosvojitve. Ta dogodek bodo praznovali po vsej državi. Mesto Buenos Aires ima tudi poseben program prireditev, ki ga je imenoval »Buenos Aires praznuje«. K sodelovanju so, preko veleposlaništva RS, povabili tudi slovensko skupnost. Tako bo en dan posvečen samo Sloveniji. Takrat bo v samem mestnem središču celotna skupnost pokazala, kako živi, poje in pleše svoje tradicije.

Izbrana je bila sobota, 10. aprila. Že od decembra naprej posebna komisija pripravlja kulturni program in organizira tudi zunanjo strukturo tega velikega dogodka. Po dolgem času bomo Slovenci v Argentini znova »stopili na plan« in javno pokazali »mestu in svetu« del svoje kulture. Po naših domovih že mrzlično potekajo vaje za petje in folklorne plese, da bo nastop res na višini dogodka.

Čeprav bo temeljni del nastopov slonel na ramenih naše skupnosti, sodelujejo vse organizacije različnih vselitvenih tokov, skupaj 32 ustanov. Prišli bodo rojaki iz Mendoze in Bariloč, in tudi delegacije iz Urugvaja in Čila. Prisotna bo uradna delegacija iz Slovenije, ki ji bo načeloval minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boštjan Žekš.

Povabilo je odprto predvsem za naše argentinske sosede, prijatelje in znance, saj je smisel vsega programa pokazati argentinskemu občinstvu kaj smo Slovenci v Argentini in kaj pomeni Argentina in slovenstvo za vse naše družine in ustanove.

Na predvečer tega dne in v sklopu programa »Buenos Aires praznuje«, pa bo v kulturnem centru Recoleta otvoritev razstave del arhitekta Viktorja Sulčiča. Ta je gotovo eden največjih predstavnikov slovenstva v argentinskem javnem življenju. Njegova dela (Mercado de Abasto, Bombonera …) prodirajo globoko v dušo mesta. Zato je bila razstava izbrana kot sestavni del poklona, ki ga bomo ob dvestoletnici namenili Buenos Airesu.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...