Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

Naše škofije v znamenju dobrodelnosti

18.02.2010, 18:00

Vstopili smo v postni čas, ki je čas milosti in dobrodelnosti, o tem smo poročali tudi v tokratni oddaji Naše škofije. Pustna sobotna iskrica je uspela, misijonarka s. Agata Kociper bo lahko pomagala ljudem v Amazoniji. Tudi Karitas župnije Sv. Duh pri Škofji Loki je bila dobrodelna. Na prireditvi so zbirali sredstva za misijonarja Pedra Opeko oziroma za lačne otroke na Madagaskarju. Prebrali smo tudi pismo Pedra Opeke, v katerem piše o stanju v njihovi deželi.

V sredo se je začel postni čas, z njim pa tudi akcija Škofijske Karitas Koper Plamen upanja za otroke – posvojitev na razdaljo. »Pod piranskim angelom« je geslo misijona, ki se je v župniji Piran začel prejšnji konec tedna, potekal pa bo tudi ta in prihodnji konec tedna.

Na Črnem Kalu je bilo ob godu sv. Valentino zelo slovesno. Murskosoboški škof Peter Štumpf je obiskal skupnost Srečanje na Kobilju. V župniji Odranci so pripravili različne dogodke, ki potekajo v sklopu Kozarjevega leta.

Pustna sobotna iskrica uspela

Letošnja tradicionalna Pustna sobotna iskrica, ki jo vsako leto pripravi Radio Ognjišče v sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije, je prinesla novo upanje Indijancem v Amazoniji. Na pustnem plesu z dobim namenom smo namreč do sobote zvečer zbrali 41.280 EUR. Misijonarka s. Agata Kociper in sosestre bodo v osrčju Amazonije prenovile staro bolnico, ki se ruši, v njej uredile ambulanto in indijanske delavnice domače obrti ter kupile čoln za vožnjo po rečnih poteh S. Agata se je vsem zahvalila: »Štejte si v ponos, da ste tako intenzivno vključeni med indijanska ljudstva v tem obširnem pragozdu, ob velikanskih rekah, ki nas osvežujejo in dajejo hrano za preživetje. Mi pa smo ponosni na vas.«

Zbrane maškare, med katerimi so prevladovale družine z majhnimi otroki, so zabavali Čarovnik Grega s pesmijo in čaranjem, Radijski muzikantje z narodno-zabavnimi vižami in radijski voditelj Jure Sešek, ki je bil glavni tudi pri pripravi. Rajanje je bilo zabavno, dvorana polna, najlepše maske nagrajene; krofi, lučke in pijača, ki so jih podarili pokrovitelji, prodani in denar za misijone zbran. Dober namen dosežen. Zelo vesel je bil tudi ravnatelj Misijonskega središča Slovenije Stane Kerin, ki je svoje občutke strnil takole: "Vsem darovalcem bi se rad iskreno zahvalil. Vedno znova sem ponosen, da je med nami veliko dobrih ljudi, ki so pripravljeni pomagati tistim, ki našo pomoč potrebujejo.«

Dobrodelna prireditev pri Sv. Duhu pri Škofji Loki

Tudi Karitas župnije Sv. Duh pri Škofji Loki je bila dobrodelna. Na prireditvi, kjer so nastopili domači animatorke in animatorji in oba župnijska zbore ter Sašo in Robi z Mežnarji, so zbirali sredstva za misijonarja Pedra Opeko oziroma za lačen otroke na Magadaskarju. Prebrali smo tudi pismo Pedra Opeke, v katerem piše: “Hvala Bogu, gremo naprej, kljub težavam! Revni so vselej revni! V vaseh Akamasoa moramo stalno zbirati ljudi in jih vabiti ,da izpolnjujejo njihove obveznosti v družinah! Vidim, da ni nobene vlade in se ljudje nikogar ne bojijo! In tako vsak dela in živi, kakor hoče!V Akamasoa se pridno dela in gremo naprej! Bolj je klavrno v državi, kjer se nič ne ve, kaj bo jutri! Ljudje so prepuščeni samim sebi, zato pa tako delajo kakor hočejo!“

Misijonska molitvena zveza

Člani misijonske molitvene zveze, se bodo v tem tednu zazrli v Zambijo, ki so jo nekoč imenovali kar »slovenski misijon«, danes tam še vedno deluje 6 slovenskih misijonarjev. Med njimi so tokrat izbrali misijonarja patra Janeza Mlakarja in zanj molili. V misijonih je že 37 let. O njem pravijo, da je zavzet, delaven, goreč, neupogljiv …, pa zopet tako skromen, da zanj skoraj ne vemo. „Ravno ta skromnost, vdanost Božji volji in svojemu poslanstvu, je veličina vsakega misijonarja. Pater Janez z veseljem molimo za obilen blagoslov vašega dela;“ poudarja Anton Pačnik, voditelj Misijonske molitvene zveze.

Škofija Koper

V sredo se je začel postni čas, z njim pa tudi akcija Škofijske Karitas Koper Plamen upanja za otroke – posvojitev na razdaljo. Že prejšnji torek pa je v prostorih Škofijske gimnazije v Vipavi potekalo srečanje predstavnikov Škofijske karitas Koper in predstavnikov Škofijske Karitas Banja luka. Več o tem, kako je srečanje potekalo, smo izvedeli iz pogovora naše koprske sodelavke Zlate Krašovec z ravnateljem Škofijske karitas Koper, g. Matejem Kobalom.

»Pod piranskim angelom« - to je geslo misijona, ki se je v župniji Piran začel prejšnji konec tedna, potekal pa bo tudi ta in prihodnji konec tedna. Misijon je torej zasnovan nekoliko drugače kot smo navajeni, in to zato – kot je že prejšnji teden povedal tamkajšnji župnik g. Zorko Bajc – da bi k sodelovanju lahko pritegnili res najširši krog ljudi.

In zdaj še skok na Črni Kal, v vasico, kjer je ob godu sv. Valentina zmeraj zelo slovesno. V kraju namreč stoji cerkev posvečena temu svetniku. Pred leti je bila v dokaj žalostnem stanju, pa so se domačini odločili ter se skupaj z župnikom Milanom Stepanom lotili obnove, pomemben del katere je tudi vsakoletna maša za zakonce in zaročence, ki na ta dan od blizu in daleč poromajo k sv. Valentinu in seveda prispevajo svoj dar za obnovo. To storijo tem raje, ker gostoljubni domačini po maši vsako leto poskrbijo za prijetno druženje. Letos je cerkvica romarje že pričakala v vsem sijaju, sveto mašo je ob somaševanju še nekaterih duhovnikov daroval koprski škof Metod Pirih, ki je v svoji pridigi poudaril pomen družine.

Škofija Murska Sobota

Dogajanje v škofiji nam bo približala Sandra Legen iz studia Martjanci. Murskosoboški škof Peter Štumpf je obiskal skupnost Srečanje, ki že nekaj let deluje na Kobilju. V župniji Odranci, pa so pripravili različne dogodke, ki potekajo v sklopu Kozarjevega leta. O vsem tem, pa smo se pogovarjali z Lojzetom Kozarjem, dekanom dekanije Lendava.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...